Tolvaj vagyok - ismerte el a szlovák miniszterelnök, aki összeschmittelte a szakdolgozatát

külföld
2020 július 16., 19:21

A szlovák parlament elnökét és az oktatásügyi minisztert az elmúlt napokban ért plágiumvádak után, csütörtökön plágiumgyanúba keveredett a szlovák kormányfő, Igor Matovic is.

A miniszterelnök reakciójában elismerte, hogy tanulmányai során „másolt”, és elnézést kért ezért, de jelezte, hogy egyelőre nem készül lemondani. Matovic diplomamunkáját csütörtökön ugyanaz a Denník N szlovák liberális lap minősítette plágiumnak, amely korábban a házelnök és az oktatásügyi miniszter szakdolgozatairól is ezt írta.

A lap állítása szerint Matovic - aki az adórendszerről írta a szakdolgozatát - csak a 79 oldalas dolgozat első két oldalát írta, a többit két másik publikációból másolta ki.

A visegrádi csoport találkozója jálius 3-án, előtérben Matovic
photo_camera A visegrádi csoport találkozója jálius 3-án, előtérben Matovic Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A szlovák kormányfő közösségi oldalán reagált a szakdolgozatáról nyilvánosságra hozott állításokra. Minden olyan tisztességes diáktól elnézést kért, aki tanulmányai során nem csalt. Beismerte: ő tanulmányai során „másolt”, és „nyilván el kellene veszítenie egyetemi címét.”

„„Őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy 22 évvel ezelőtt a diplomamunkámban idéztem-e valamit és mennyit. Amennyiben így van, elloptam valamit, ami nem az enyém volt, tehát ebben a dologban de facto tolvaj vagyok, ami szomorú és biztosan nem dicséretes.”

Ezek után felmerült a lemond kérdése, amire szintén sajátosan reagált:

„Hogy lemondok-e emiatt? Lemondok. Amint teljesítek mindent, amit az embereknek ígértem a választások előtt. Utána megyek, és élem tovább a magánéletem. Tiszta lelkiismerettel, titulus nélkül.”

Nehéz helyzetben van a négypárti szlovák kormánykoalíció, hiszen ez már a harmadik plágiumbotrányuk rövid időn belül. A legkisebb koalíciós párt - az előző plágiumvádak kapcsán is hangosan megszólaló - liberális Emberekért (Za ludí) „szörnyű szégyent” emleget. A koalíció másik liberális pártja - az ugyancsak plágiumgyanúba keveredett Branislav Gröhling oktatásügyi minisztert jelölő - Szabadság és Szolidaritás (SaS) úgy nyilatkozott: a párton belül még tárgyalniuk kell a számba jöhető lehetőségekről. A koalíció második legerősebb pártja, az elsőként plágiumgyanúba keveredett Boris Kollár parlamenti elnök által vezetett Család Vagyunk egyelőre nem reagált.

Az ellenzéki képviselők közül többen a miniszterelnök lemondását követelik. (Paraméter, MTI)