Újabb vörös kategóriás országba utazott Szijjártó, hogy elmondja, rendkívüli lehetőségek várják a magyar cégeket

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Üzbegisztán rendkívüli gazdasági lehetőségeket tartogat a magyar vállalatok számára - jelentette ki Szijjártó Péter taskenti látogatásán csütörtökön. Tegnap Kirgizisztánba vitt lélegeztetőgépeket, ami amúgy szintén piros kategóriájú ország, tehát a járványügyi kockázat miatt onnan sem lehet beutazni Magyarországra.

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek elmondta, hogy a magyar cégek piacra lépését a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 95 millió dolláros (mintegy 29,5 milliárd forintos) hitelkerettel támogatja. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) találkozója Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszterrel TaskentbenFotó: KKM/Borsos Mátyás/MTI/MTVA

A két ország közötti politikai és gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan aktív, mint jelenleg. A magyar-üzbég viszony egyik alapja a politikai bizalom, amelynek kialakulásában az is közrejátszott, hogy a koronavírus-világjárvány európai csúcspontján Magyarország 650 ezer maszkot kapott Üzbegisztántól annak érdekében, hogy biztosítani tudja az egészségügyi dolgozók védelmét - tette hozzá Szijjártó, aki szerint Üzbegisztán a járvány ellenére is jól teljesít gazdaságilag, és ezt a magyar vállalatok is kiaknázhatják. 

  • Magyarország felkerült azon országok listájára, amelyek gyógyszeripari vállalatai egy egyszerűsített eljárást követően azonnal értékesíthetik termékeiket az üzbég piacon.
  • A legnagyobb magyar gyógyszeripari cég, a Richter Gedeon Nyrt. újabb készítményei kerültek fel arra a listára, amelyet társadalombiztosítási támogatással írhatnak fel az üzbég orvosok. 
  • A 45 millió dollárnyi (csaknem 14 milliárd forintnyi) magyar gyógyszerexport dinamikus és ugrásszerű növekedésére lehet számítani. Ezt mutatja, hogy a tavalyi 78 százalékos növekedést követően az idei év első négy hónapjában újabb 43 százalékkal nőtt az Üzbegisztánba irányuló magyar gyógyszerexport. 

Magyarország szakértelemmel segíti a közép-ázsiai országot egy új nukleáris erőmű megépítésében, és egy magyar vállalat jó eséllyel indul, hogy egy 100 millió eurós (35,4 milliárd forintos) beruházás keretében leszállíthassa az új atomerőmű különleges hűtési rendszerét.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Sardor Umurzakov üzbég befektetésekért és külgazdasági kapcsolatokért felelős miniszterelnök-helyettesselFotó: KKM/Borsos Mátyás/MTI/MTVA
  • A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen specializált képzés indul nukleáris mérnökök számára, amelyet nagy érdeklődés övez Üzbegisztánban is. Ennek megfelelően ma aláírtak egy ösztöndíj-megállapodást Taskentben, amelynek értelmében évente 100 üzbég hallgatót fogadnak magyarországi felsőoktatási intézményekben. 
  • Az üzbég Mikrokreditbank 2000 bankautomatát vásárolt az NCR Magyarország Kft.-től. 
  • Üzbegisztán földrajzi helyzetéből adódóan ki van téve a szélsőséges ideológiák és a terrorizmus veszélyének - jegyezte meg a miniszter. Közép-Európához hasonlóan Közép-Ázsiában is kiemelt fontosságú kérdés a határvédelem, amelyhez Taskent magyar technológiát és vállalati megoldásokat kíván igénybe venni. 

(MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó