Jövő év elején kezdhetik felújítani a Lánchidat, 2023-ra készülhet el

Budapest
2020 július 17., 14:34

Elfogadta Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága a Lánchíd-felújítás műszaki tartalmát, így a Főpolgármesteri Hivatal szerint most már elindíthatják a feltételes közbeszerzési eljárást. Ehhez még közgyűlési döntés is kell, ami jövő héten születhet meg.

A majdani győztes jövő év elején kezdheti meg a felújítást, ami 2023-ra fejeződhet be.„A finanszírozást a főváros saját forrásból, részben hitelből, illetve a kormány 6 milliárdos hozzájárulásából oldja meg, amennyiben a kormány valóban betartja régóta hangoztatott ígéretét, hogy legalább az ÁFA-összegének megfelelő pénzzel támogatja a felújítást” - írja a Főpolgármesteri Hivatal közleménye.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Azt ígérik, a híd a felújítás kezdetéig is biztonságos marad. A Budapest Közút folyamatosan ellenőrzi a híd állapotát, és kisebb javítási munkákat is végeznek. Emiatt szombaton ideiglenesen lezárják a déli járdaszakaszt.

A Fidesz nemrég ultimátumot adott a fővárosnak, hogy ha nem írják ki a közbeszerzést a felújításra, a kormány átveszi a hidat. A Lánchíd miatt hónapok óta feszültség van a kormány és a főváros között. Előbbi „szerencsétlenkedéssel” vádolja a budapesti vezetést, Karácsony Gergely pedig az önkormányzatokat érintő kormányzati pénzelvonásokra panaszkodik.