Koronavírus-számok Magyarországon 1/21/2022
Elhunytak + 65 Σ 40 822
Kórházban + 1 Σ 2 674
Fertőzöttek + 15 957 Σ 1 401 457
Tesztek + 49 275 Σ 9 661 929
Oltottak + 4 042 Σ 6 329 185
A legújabb trendek

Ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot Ausztriában

2020 július 19., vasárnap 15:31

A fertőzöttek számának növekedése és az újabb gócpontok kialakulása indokolja, hogy a kormány újra kötelezővé tegye a szájmaszk viselését - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap az MTI tudósítása szerint. Kurz hozzátette ugyanakkor, hogy ezt az óvintézkedést is „túl kevésnek” tartja.

Kurz kiemelte, fontos, hogy a kormány minél hamarabb elindítsa a koronavírus-jelző rendszert, aminek a kidolgozását a közelmúltban kedzte meg az Egészségügyi Minisztérium.

Ennek alapján az ország tartományait - a lavinajelző rendszerhez hasonlóan - zöld, sárga, narancssárga és piros jelzéssel látják el; a különböző jelzések esetén szükséges teendőket pedig egy kézikönyv tartalmazza majd, így a helyi vezetők annak segítségével döntenének a szükséges óvintézkedésekről.

Kurz arra emlékeztetett: az enyhítések időszakában mindenkit arra kért, hogy ne dobja el a szájmaszkját, mert még szükség lehet rá. Arról is beszélt: egészen addig együtt kell élni a vírussal, ameddig nem találják fel az ellenszeréül szolgáló oltóanyagot vagy gyógyszert.

A kancellár "harmonikához" hasonlította a koronavírussal kapcsolatos számok ingadozását. Leszögezte: annyi szabadságot szeretnénk adni az embereknek, amennyi lehetséges, és annyi korlátozást szeretnénk bevezetni, amennyi feltétlenül szükséges. A fertőzések számának növekedéséről úgy vélekedett: a legtöbb eset egy regionális gócpontra vezethető vissza, ugyanakkor a fertőzésszám gyors növekedése a szájmaszkot bevezetésével, illetve a jelzőrendszer elindításával kerülhető el - tette hozzá.

Az óvintézkedésekkel kapcsolatos részletekről várhatóan hétfőn döntenek.