6-12 év börtönt kaptak a fiatalok, akik édességért, cigiért és 11 ezer forintért vertek agyon egy idős férfit

2020 július 21., kedd 14:42

A Debreceni Törvényszék 6 és 12 év közötti, fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt négy fiatalt, akik édességért, cigarettáért és pár ezer forintért agyonvertek egy hajdúhadházi idős férfit. A büntetőügy három további vádlottját javítóintézeti nevelésre ítélték.

A törvényszék azt írta, az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondták ki nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, továbbá rablás és magánlaksértés miatt. A bíróság őt halmazati büntetésül 12 év, fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte.

A másodrendű vádlottat ugyanezekért a bűntettekért 10, a harmadrendűt 8, a negyedrendűt 6 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte.

A bíróság az ötöd-, a hatod- és a hetedrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás bűntettében találta bűnösnek, ezért őket 4, illetve 3-3 év javítóintézeti nevelésre ítélte.

A vádirat szerint a fiatalok rendszeresen jártak a sértetthez, akiről Hajdúhadházon köztudomású volt, hogy otthon nagyobb mennyiségű élelmiszert, édességet és cigarettát tart, amit kis haszonnal elad.

Az első- és másodrendű vádlott tavaly május elején megbeszélte, hogy kicsalják a házából a férfit, leütik, majd édességet és pénzt lopnak a házából. A sértett feleségéről tudták, hogy mozgáskorlátozott, ezért őt nem akarták bántani.

A két fiú 2019. május 8-án este becsengetett az idős férfihez, majd amikor kiment a kapuhoz, leütötték. A sértett megtántorodott, de volt annyi lélekjelenléte, hogy védekezzen. Ezt látva a két kamasz megijedt, és elszaladt a helyszínről. Mivel üres kézzel távoztak, megbeszélték, hogy később újra megpróbálják kirabolni a férfit, de segítséget hívnak.

A fiúk néhány nap múlva öt társukkal együtt tértek vissza. Három fiú átugrott a kerítésen, majd a kutyák ugatására a házból kijövő férfit a náluk lévő fakaróval és vascsővel többször fejbe vágták. A sértett összeesett, de a fiatalok tovább ütötték, rúgták.

Ezután két fiatal bement a házba, ahol az idős férfi mozgáskorlátozott feleségétől készpénzt követeltek. A megrémült asszony elárulta, hol tartják a pénzüket. A vádlottak 5000 forintot, majd további kutatás után más helyekről még 6000 forintot vettek el.

Ezután két dobozba csokoládét, chipset, cigarettát, cukorkát és energiaitalt pakoltak, majd távoztak a házból. A vádlottak egy közelben lévő lakatlan házban találkoztak, ott felosztották egymás között a lopott édességet és cigarettát.

Az idős férfi életét vesztette.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosítás miatt, míg a vádlottak, védőik és törvényes képviselőik enyhítés, téves jogi minősítés, az ötöd- és hatodrendű vádlottak felmentéséért fellebbeztek. A bíróság az első-, másod-, harmad-, illetve negyedrendű vádlott letartóztatását fenntartotta. (MTI)