Fellázadtak a lakók a bányanyitás ellen, lemondott Pilismarót polgármestere

Lemondott Pergel István Csaba, Pilismarót polgármestere, miután egy lakossági fórumon kiderült, hogy bányát akar nyitni a településen, tudta meg helyi forrásokból az Index és az Átlátszó.

A homok-kavics bánya megnyitása már tavaly december óta folyamatban van, azonban a pilismaróti lakosok csak múlt hét pénteken értesültek arról, hogy bányát akar nyitni a település vezetősége. A lakosok fellázadtak és petíciót indítottak, amiben azt írták:

„A falu és az üdülőövezet lakóinak háta mögött szerveződött, és most, az utolsó pillanatban került nyilvánosság elé: 1,2 millió négyzetméteren terveznek új kavicsbányát a Duna-partra vezető út mentén balra.”A lakosok leginkább attól tartottak, hogy a kavicskitermelés természetkárosítással, zajszennyezéssel és nagy porral jár majd. De aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban is, hogy a munkagépek és a kitermelt nyersanyagokat elszállító teherautók túlságosan megterhelik majd a falu infrastruktúráját. 

A bánya megnyitásához szükséges környezeti hatásvizsgálatot tavaly decemberben indította el a Tatabányai Járási Hivatal. A hivatalos közleményben az áll, hogy a GM-PRO Kft. a „Pilismarót homok-kavics” kutatási területen, vízi szállításra alapozva kíván külszíni bányát nyitni. Később a bánya 25 évre kapott környezetvédelmi engedélyt.

A bánya megnyitásának következő lépcsőfoka az lenne, hogy a pilismaróti képviselőtestület átminősíti a Duna-parti területet Kb-B jelű övezetté, azaz különleges beépítésre nem szánt bányaterületté. Emiatt az átminősítési eljárás miatt tartottak pénteken lakossági fórumot, ahol a független, de Fidesz-támogatott polgármester először szembesülhetett a helyiek haragjával.

Az Index kereste a település jegyzőjét, hogy erősítse meg a polgármester lemondását, de még nem kaptak választ.

Címlapkép: Verőczi Zoltán

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.