Fellázadtak a lakók a bányanyitás ellen, lemondott Pilismarót polgármestere

belföld
2020 július 21., 09:46

Lemondott Pergel István Csaba, Pilismarót polgármestere, miután egy lakossági fórumon kiderült, hogy bányát akar nyitni a településen, tudta meg helyi forrásokból az Index és az Átlátszó.

A homok-kavics bánya megnyitása már tavaly december óta folyamatban van, azonban a pilismaróti lakosok csak múlt hét pénteken értesültek arról, hogy bányát akar nyitni a település vezetősége. A lakosok fellázadtak és petíciót indítottak, amiben azt írták:

„A falu és az üdülőövezet lakóinak háta mögött szerveződött, és most, az utolsó pillanatban került nyilvánosság elé: 1,2 millió négyzetméteren terveznek új kavicsbányát a Duna-partra vezető út mentén balra.”A lakosok leginkább attól tartottak, hogy a kavicskitermelés természetkárosítással, zajszennyezéssel és nagy porral jár majd. De aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban is, hogy a munkagépek és a kitermelt nyersanyagokat elszállító teherautók túlságosan megterhelik majd a falu infrastruktúráját.

A bánya megnyitásához szükséges környezeti hatásvizsgálatot tavaly decemberben indította el a Tatabányai Járási Hivatal. A hivatalos közleményben az áll, hogy a GM-PRO Kft. a „Pilismarót homok-kavics” kutatási területen, vízi szállításra alapozva kíván külszíni bányát nyitni. Később a bánya 25 évre kapott környezetvédelmi engedélyt.

A bánya megnyitásának következő lépcsőfoka az lenne, hogy a pilismaróti képviselőtestület átminősíti a Duna-parti területet Kb-B jelű övezetté, azaz különleges beépítésre nem szánt bányaterületté. Emiatt az átminősítési eljárás miatt tartottak pénteken lakossági fórumot, ahol a független, de Fidesz-támogatott polgármester először szembesülhetett a helyiek haragjával.

Az Index kereste a település jegyzőjét, hogy erősítse meg a polgármester lemondását, de még nem kaptak választ.

Címlapkép: Verőczi Zoltán