Muszlim teológusok ellenzik a Hagia Sophia mecsetté alakítását

vallás
2020 július 22., 19:25

Törökországi muszlim teológusok bírálták a Hagia Sophia mecsetté alakítását a Cumhuriyet nevű török kormánykritikus napilap szerdai számában - írja az MTI.

A hittudósok úgy fogalmaztak, a jelenleg múzeumként működő épület mecsetté alakítása „súlyos és helyrehozhatatlan hiba” , ami ellentmond az iszlám hirdette tolerancia és béke elvének. A lépés szerintük sértő a nem muszlimok számára és felszíthatja az iszlámellenességet.

A dokumentum szerzői Nazif Ay, Mehmet Ali Öz és Yusuf Dülger, akiket „kemalista” azaz a török államiság és a muszlim vallás szétválasztását hirdető teológusokként tartanak számon.

A Hagia Sophia, törökül Ayasofya 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt, de Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át. A 20. században Musztafa Kemal Atatürk, a világi Törökország megteremtője múzeummá alakíttatta át, 1935 óta így működik.

Egy konzervatív egyesület 2016-ban pert indított annak érdekében, hogy a bíróság mondja ki semmisnek az 1934. november 24-i minisztertanácsi döntést, amely a Hagia Sophia múzeummá alakításáról rendelkezett. Ezt tette meg a török legfelsőbb bíróság idén július 10-én, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig azonnal rendeletet adott ki erről, és közölte, hogy 86 év után az első muszlim imát július 24-én tartják a Hagia Sophiában. Erdogan ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a volt bizánci bazilikát továbbra is az emberiség közös örökségének tekinti.