Sikerült tovább pontosítani a globális felmelegedés várható mértékét

klímakatasztrófa
2020 július 22., 17:02

Meglehetősen széles skálán mozogtak eddig a bolygó klímájának felmelegedésére vonatkozó tudományos becslések. A legoptimistább forgatókönyv szerint az ipari forradalom előtti értékhez képest hamarosan megduplázódó széndioxid-koncentráció a levegőben 1,5 Celsius fokkal melegíti fel az átlaghőmérsékletet. A legpesszimistább számítás szerint viszont 4,5 Celsius fokkal.

A Reviews of Geophysics folyóiratban azonban most megjelent egy friss tanulmány, ami jóval kisebb intervallumban adja meg a várható felmelegedés mértékét.

Eszerint a legjobb helyzetben is 2,6 Celsius fokkal lesz melegebb a klímánk, ha a megkötetlen szén-dioxid mennyisége a mostani ütemben növekszik tovább. Viszont számítások szerint a felmelegedés mértéke a legrosszabb forgatókönyv alapján sem lesz magasabb 3,9 Celsius foknál.

Félreértés ne essék, akár a 2,6, akár a 3,9 fokos felmelegedés, és bármi, ami közte van, veszélyesen magas és óriási problémákat okoz majd, de a kutatás szerzői szerint segíthet higgadtabban látni az eddig vagy elbagatellizált, vagy apokaliptikusnak beállított helyzetet.

„A legfontosabb üzenet, hogy tovább kell dolgoznunk, hogy visszafogjuk a klímaváltozást. Egyelőre ugyanis a közelében sem vagyunk annak, hogy ez sikerüljön” - nyilatkozta a kutatást bemutató Guardiannek az egyik szerző, a Berkley Egyetem Energia és Erőforrások kutatócsoportjának munkatársa, Zeke Hausfather.