4000 fős koncertet tartanak Lipcsében, hogy megnézzék, hogyan terjedne a koronavírus a tömegben zárt térben

Egészségügy
2020 július 23., 10:35

Német tudósok 4000 popzenekedvelőt terveznek felszerelni nyomkövető eszközökkel és fluoreszkáló fertőtlenítőszereket tartalmazó palackokkal, hogy világosabb képet kapjanak arról, hogyan lehetne akadályozni a Covid-19 terjedését nagy beltéri koncerteken.

Miközben világszerte korlátozzák a kulturális tömegrendezvényeket, Lipcsében azt tervezik, hogy augusztus 22-én egy beltéri stadionban koronavírus-kísérletet tartanak Tim Bendzko koncertjén.

A 18 és 50 év közötti, arcmaszkos nézők nyakláncokat kapnak, amik 5 másodpercenként adnak le helymeghatározó jeleket. Közben a kezüket fluoreszkáló kézfertőtlenítővel kenik be, hogy a koncert után UV-fényeknél nézhessék meg, mi történt. Ködgépből jövő gázok fogják segíteni a koronavírus terjedésének vizualizációját, ezeket a koncert előtt számítógépes modellekkel próbálják felbecsülni.

Háromféle jelenetet is elpróbálnak. Az első egy szokásos koncertre érkezés lesz, két nagy bejáraton át. A második egy optimalizált forgatókönyv, 8 kisebb bejáraton át érkezik a tömeg, és minden második ülőhelyet lezárnak. A harmadik, szigorú forgatókönyvben csak 2000 embert engednek be a 12 ezer fős nézőtérre, és mindenkit legalább 1,5 méterre ültetnek le egymástól.

Csak olyanok mehetnek el, akik az ajtónál negatív koronavírus-tesztet mutatnak be. Azt mondták, minimális az esélye, hogy emberek megfertőzzék egymást, de 100 százalékos biztonság nem létezik. Október elejére várják az eredményeket. (Guardian)