Elmúlt az az idő, amikor egy közép-európai vezető belebukik a plágiumba

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Első nekifutásra nem sikerült megnyitni a szlovák parlament csütörtöki rendkívüli ülését, melyen a kormányfő, a plágiumbotrányba keveredett Igor Matovič elleni ellenzéki bizalmatlansági indítványt tárgyalták volna. Matovič pártja, az OĽaNO képviselői elhagyták az üléstermet, így a plénum határozatképtelen volt, a házelnök egyórás szünetet volt kénytelen elrendelni.

A visegrádi csoport találkozója jálius 3-án, előtérben MatovicFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Az persze már az ülés előtt eldőlt, hogy a volt kormánypárt, a Smer-SD bizalmatlansági indítványa sikertelen lesz. A kormánypártok képviselői már szerdán, Matovič különös, a csalást tagadva beismerő sajtótájékoztatója előtt jelezték, hogy nem támogatják a miniszterelnök elmozdítását, csütörtökön pedig, még a rendkívüli ülés előtt a kormány is megegyezett abban, hogy leszavazzák a bizalmatlansági indítványt.

Igor Matovič július 16-án keveredett botrányba, aznap leplezte le a Dennik N, hogy 1998-ban írt diplomamunkája néhány oldalt leszámítva plágium, szimplán átmásolt részekből áll. Matovič, aki akkor nem reagált a cikk megjelenése előtt őt megkereső lapnak, azóta viccesebbnél viccesebb magyarázatokkal állt elő, kezdve azzal, hogy a Dennik N direkt akkor jelentette meg a cikket, amikor Brüsszelbe ment tárgyalni, hogy ne tudjon reagálni. Amikor kiderült, hogy a lap természetesen megkérdezte, akkor arra váltott, hogy a munkatársai „nem akarták őt ilyen hülyeségekkel zavarni” néhány órával az elutazása előtt.

A brüsszeli csúcs végeztével még kivárt egy napot, aztán szerdán tartott sajtótájékoztatót a kérdésben. Ezen egyrészt közölte, hogy ha csalni akart volna, akkor mással íratta volna meg a dolgozatát, és akkor biztos rendben lettek volna az idézetek. Amiben az a különösen vicces, hogy ugyanezen a sajtótájékoztatón elmondta, hogy mással írattatta a dolgozatát. Állítása szerint egy ismerőse „gépelte le”, akinek kijelölte, hogy mely részeket kell leírnia a könyvből, amiből a diplomamunkáját másolta. „Sosem feltételeztem, hogy ezek a részek nincsenek megfelelően idézve” – mondta.

Ami megint csak fura, ahogy az az állítása is, hogy egészen mostanáig abban a tudatban élt, hogy minden rendben a diplomamunkájával. Hiszen ezen a sajtótájékoztatón megint csak ő maga mondta el, hogy nyolc éve a Hospodárske Noviny azt már leleplezte, hogy a diplomamunkája harmada plágium, vagyis azt is tudnia kellett, hogy minden nincs rendben vele, és azt is, hogy a másolt részek nincsenek megfelelően idézve.

Matovič végül azzal védekezett, hogy amikor a diplomamunkáját írta, már sikeres vállalkozó volt, nem is volt ideje foglalkozni vele, mert éppen kétezer embernek adott munkát, vagyis valójában egy hős, aki emberek megélhetését biztosította.

Ezen a szerdai sajtótájékoztatón, ami előtt a koalíciós pártok képviselői már jelezték, hogy nem fogják megszavazni az ellenzék Matovič ellen benyújtott bizalmatlansági indítványát, a kormányfő bátran bevállalta, hogy ha a parlament megvonná tőle a bizalmat, akkor távozik a parlamentből, pártjából és a politikai életből is. Különben pedig a lelkiismerete tiszta, hiszen akár el is tüntethette volna az egyetem könyvtárából a diplomamunkáját, de lám, nem tette.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér