Két év börtönt kapott a sebészfőorvos, aki a hálapénzt kevesellve még több pénzt kért a pácienseitől

bűnügy
2020 július 23., 06:01

Két év letöltendő börtönbüntetésre, és három év közügyektől való eltíltásra ítélte a Kúria azt az ortopéd sebészfőorvost, aki a TB támogatott műtétekért további pénzeket szedett be a pácienseitől, írja a Fővárosi Főügyészség a közleményében.

Az orvos 2009. és 2013. között az egyik budapesti kórházban ortopéd sebészfőorvosként dolgozott, műtéti beavatkozásokat is végzett. Az orvos a jövedelmének kiegészítése érdekében több betegétől is – az egyébként a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi ellátásért – jogosulatlanul pénzt kért, vagy az általuk önként felajánlott hálapénzt kevesellve, nagyobb összeget kért.

Az orvos többek között arra hivatkozott, hogy a felajánlott harmincezer forintot percek alatt elszórakozza a barátaival, illetve az ötvenezer forint kevés, mert ő gépkocsival jár a Balatonról.

Volt olyan beteg, akivel előre közölte, hogy mennyibe fog kerülni a műtét, és volt, hogy a műtét után határozta meg, hogy mennyi pénzt tart elfogadhatónak a beavatkozásért. Volt olyan eset, amikor a főorvos felhívta a beteg figyelmét, ne felejtse el, megy még vissza varratszedésre, és egyébként is mástól többet szokott kérni. Előfordult olyan is, hogy egy betegének a részletekben történő fizetés lehetőségét is felajánlotta.

Egy másik beteg köszönetképp egy nagyobb értékű könyvet szeretett volna ajándékozni az orvosnak, aki azonban azt visszautasította, egyértelműen utalva arra, hogy a könyv helyett pénzt kér, hiszen a tárgyi ajándékból nem tudja a számára szükséges dolgokat megvenni.

Az orvost elsőfokon kilenc rendbeli, minősített eseti vesztegetés elfogadása miatt két év letöltendő börtönre ítélte, de a másodfokú döntés szerint a vádlott nem minősült önálló intézkedésre jogosultnak, ezért a bíróság az elsőfokon kiszabott két év börtönbüntetést egy év hat hónapra mérsékelte és a végrehajtását négy évre felfüggesztette, emellett pénzbüntetést is kiszabott.

A jogerős döntés ellen a Fővárosi Főügyészség terjesztett elő felülvizsgálati indítványt a Kúriához, amelyben kérte az önálló intézkedésre jogosultság, mint minősítő körülmény megállapítását és letöltendő szabadságvesztés kiszabását. A Legfőbb Ügyészség az indítványt fenntartotta, a Kúria pedig helyt adott annak.

A Kúria megállapította, hogy az egészségügyi beavatkozás díját a kórház állapítja meg, azt vagy a beteg vagy az egészségbiztosítás fizeti, az eljáró orvos azonban külön nem kérhet ellenszolgáltatást, mert az jogtalan előnynek minősül. Egy főorvos pedig a beteg irányába önálló intézkedési jogkörrel bír, ezért ha jogtalan előnyt kér, cselekménye súlyosabban minősül.

A Kúria az orvost két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta a közügyektől, valamint az orvosi foglalkozás végzésétől is.