Kína 1 milliárd dollár kölcsönt adna Latin-Amerikának vakcinákra

Kína kész 1 milliárd dolláros kölcsönt nyújtani latin-amerikai országoknak azért, hogy hozzájussanak a Covid-19-betegség ellen kifejlesztendő kínai vakcinához.

A felajánlás a kínai külügyminisztertől érkezett, aki videokonferencián egyeztetett mexikói hivatali partnerével és a latin-amerikai és karibi térség 12 másik országa (Argentína, Barbados, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Kuba, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Panama, Peru, Trinidad és Tobago meg Uruguay) képviselőjével mexikóvárosi idő szerint szerda este.

A Kínában fejlesztés alatt álló vakcina a közjót fogja szolgálni, minél szélesebb körben hozzáférhetővé kell tenni – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter a mexikói külügyminisztérium szerint.

Most világszerte összesen kb. 150 olyan projekt fut, aminek a célja a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése, ebből több Kínában folyik.

Peking a sajtóban „szájmaszk-diplomáciaként” emlegetett politikája részeként több latin-amerikai országnak is adományozott vagy adott el orvosi eszközöket, többek között Mexikónak és Venezuelának. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.