Lefaszozták a győri alpolgármestert, aki erre beperelte a kommentelőt, és nyert elsőfokon

politika
2020 július 23., 06:55

Egy férfi fasznak nevezte az egyik barátja Facebook-posztja alatt a győri alpolgármestert, Radnóti Ákost, aki erre annyira bedühödött, hogy feljelentette a férfit. Most jön a csattanó: a férfit a bíróság elsőfokon három év próbára bocsátotta.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) bejegyzése szerint minden azzal kezdődött, hogy B. Zoltán egyik ismerőse közzétett egy blogbejegyzést, amiben a Borkai-botrány után is alpolgármesteri címet megtartó Radnóti Ákost bírálták, amiért az önkormányzati választások előtt ingyenes koncertet szervezett az időseknek. Barátja posztja alá B. Zoltán egy kommentet írt,

„hagyd, ne foglalkozz vele, ez egy fasz”

ami bepöccentette az alpolgármestert.

Az nem teljesen világos, hogy az egyébként nyilvános láthatóságra állított komment hogyan jutott el az alpolgármesterhez, de amint megtudta, hogy lefaszozták, felbérelte a Borkai-botrányból ismert Rákosfalvy Zoltán ügyvédet, és feljelentést tett.

„Azt se tudtam, sírjak vagy nevessek, amikor megtudtam, miről van szó. Mondtam a rendőrnőnek, hogy nem értem, mit keresek itt egyáltalán. Megkérdezte, hogy azt a hozzászólást én írtam oda? Erre azt válaszoltam, hogy igen, én – ott van mellette a fejem, most mit vitatkozzak? De ha tudom, hogy emiatt én vádlott leszek, akkor nem mondok semmit” - magyarázta B. Zoltán.

Ezután kapott idézést, hogy jelenjen meg a szombathelyi bíróságon, ahová azért került az ügy, mert a győri járásbíróság elfogultságot jelentett. Magánvádlóként az alpolgármesternek is ott kellett lennie a tárgyaláson, de nem csak Zoltánén, mert B. Zoltán szerint aznap még Radnóti három másik hasonló ügyét is tárgyalták ugyanott.

Először békéltető tárgyalásra került sor, ahol az alpolgármester arról beszélt, hogy B. Zoltán mi mindent köszönhet neki győri lakosként.

B. Zoltán hajlandó lett volna bocsánatot kérni azért, mert nem vette észre, hogy nyilvános volt az a bejegyzés, amihez hozzászólt, de Radnóti Ákos ezt nem fogadta el.„Én azt gondolom, hogy ha rám mondja valaki, hogy fasz, akkor visszakérdezek, hogy ne haragudj, de miért gondolod ezt? Beszéljük meg, még az is lehet, hogy megváltoztatom a véleményed. Ha a csodálatos stadionjainkban egy focimeccsen a bírónak kiabálnak, hogy mit csinálsz, te fasz, akkor jelentsen fel több száz embert? Álljon már meg a menet, én nem loptam, nem csaltam, nem csináltam semmi rosszat” - magyarázta B. Zoltán.

A TASZ B. Zoltánt képviselő ügyvédje az elsőfokú tárgyaláson elmondta, hogy a közügyek megvitatásának határát akkor lépi át valaki, ha véleménynyilvánítása az emberi természet legbelsőbb köreibe hatol, öncélúan támadva a személyiség és az identitás lényegét alkotó vonásokat. Ebben az esetben nem igazolható, hogy ilyesmi történt volna, ügyfelünk valóban trágár, de kritikai élű megjegyzést tett az alpolgármesterre, közhatalom-gyakorlói tevékenységét célozva.

A bíró ezzel nem értett egyet és három év próbára bocsátotta Zoltánt. Az elsőfokú ítélet, de ez még nem jogerős.„Egyszerűen nem hiszem el, hogy Radnóti Ákos az én ismerősöm oldalán a kommenteket nézegeti. Nincs jobb dolga, minthogy ilyen pitiáner szar dolgokkal foglalkozzon? Azt is mondta, hogy ő egy csomó ilyen eset fölött szemet hunyt! Mindjárt sírok, ilyen isteni nagyságokban van ő, hogy megbocsájthatna nekem, mint halandónak? Nekem attól még nem lesz nagy ember valaki, hogy öltönyben, szentelő pappal, nyolc fényképezőgéppel elültet egy fát. Én is ültetek fát gumicsizmában, csak engem közben nem látnak. Meg lehajolok a hajléktalanhoz, aki télen a fagyban összeesett és nem posztolom, hogy ott vagyok és segítek” - mondta B. Zoltán az ítélet után.

B. Zoltánt egyébként saját bevallása szerint már sok kormányközeli sajtó Facebook-oldaláról kitiltották a csípős kommentjei miatt.

Radnóti Ákosnak sem ez az első kiakadása a Facebook-kommentelőkre. Egyszer megosztotta a miniszterelnök egyik bejegyzését, amire többen is röhögő emojival reagáltak. Erre Radnóti Ákos kiírt egy posztot, amiben számon kérte a röhögő kommentelők magyarságát, amiért a miniszterelnökön nevetgélnek.

photo_camera Fotó: Kitti