Az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy Kaleta Gábor fizetett volna a 19 ezer pedofil képért

bűnügy
2020 július 24., 06:33

Szél Bernadett független képviselő kérdezett rá az ügyészségnél a Kaleta-ügy részleteire. Többek között azt szerette volna megtudni, hogy miért tartotta titokban az ügyészség a Kaleta Gábor ellen indult eljárást még a külföldi nyomozás lezárulása után, vagy a vizsgálták-e, hogy Kaleta fizetett-e a nála megtalált felvételekért, hogyan vett részt a külföldi a pedofil hálózatban, és végzett-e más tiltott tevékenységet.

Válaszában Polt Péter azt írta: „Az ügyek egyedi sajátosságainak és az eljárások eredményes lefolytatásának mindenkori szem előtt tartásával történik annak megítélése, hogy az arra jogosult főügyésszég mely ügyekben ad ki közleményt. Mindezek mellett az egyes ügyekben érkező egyedi megkeresésekre az ügyészség a jogszabályok keretei között.

Kaleta Gábor
photo_camera Kaleta Gábor Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Mivel 19 ezer pedofil képpel lebukott perui nagykövet kirúgását tavaly tavasszal a külügyminisztérium sem indokolta nyilvánosan és az ügyészség sem tartotta indokoltnak, hogy közleményt adjon ki, az ügy majdnem egy évig nem került nyilvánosságra, amíg az Index idén februárban meg nem írta.

A főügyész most közölte azt is, hogy a nyomozás során nem merült fel arra vonatkozó konkrét adat, hogy a Kaleta Gábor fizetett a gépén tárolt felvételekért, illetve a vádiratban leírtakon túl más tiltott tevékenységet is végzett volna.

Ahogy a arról korábban írtuk: A pedofilháló miatt több mint 300 embert tartóztattak le több mint 30 országból. A Welcome to Video a darknet egyik legsötétebb sarkában bújt meg, egy dél-koreai férfi üzemeltette 2015-től egészen 2018-ig. Az oldalon gyerekekről készült, gyakran kimondottan erőszakos képek és videók voltak - több mint 200 ezer darab.

A pedofilok az oldara ingyen regisztrálhattak, de a videókat nem tudtaá letölteni, ahhoz „pontokat” kellett gyűjteniük. Ennek több módja volt: pontot ért, ha gyerekpornót töltött fel, ha ajánlotta az oldalt ajánlotta egy ismerősének, illetve lehetett fizetni bitconnal is. A VIP-jogosultságért nagyjából 350 dollárt kellett fizetni bitcoinban, ez korlátlan letöltésre jogosította a felhasználót. Az oldal működése alatt az üzemeltető több mint 370 ezer dollár értékű bitcoint szedett be felhasználóitól.

Kaleta Gábort július elején egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Emellett 540 ezer forintos pénzbüntetést kell megfizetnie. Ugyanakkor a volt nagykövet enyhítésért fellebbezett.