Szerződést kötött a kormány a Hit Gyülekezetével

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Új, átfogó szerződést kötött a kormány a Hit Gyülekezetével. A dokumentumot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze írta alá pénteken.

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetõ lelkésze és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Semjén Zsolt köszöntőjében kiemelte: a szerződés „emberöltőkre, méltányosan, részletekbe menően" rendezi mind jogilag, mind anyagilag "a Hit Gyülekezete helyzetét, szerepét" és társadalmi szerepvállalását. Hozzátette: a szerződés „a méltányosság jegyében" rögzíti, hogy a Hit Gyülekezetét társadalmi feladatellátásához az állami és önkormányzati intézményekkel teljesen azonos támogatás illeti meg.

Az egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes közölte: a világban kétféle egyházmodell létezik.

 Az egyik az államegyházi modell, ahol nincs elválasztva az egyházi világ az államitól - példaként említve az iszlám világot. A másik a szekuláris modell, amely szélsőségesen elválasztja egymástól az államot és az egyházat.

Semjén szerint a magyar modell nem egyszerűen a kettő között van, hanem külön minőséget jelent, és az állam és az egyház együttműködésére épül.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Kifejtette: e modell lényege, hogy az állam maximálisan tiszteletben tartja az egyház szabadságát, hiszen a világi állam nem illetékes szakrális, teológiai  kérdések eldöntésében. Ugyanakkor - elsősorban a közfeladatok ellátásához - az állam jogilag védi és anyagilag támogatja az egyházi intézmények működését.

Erre azért van szükség, hogy érvényesüljön az állampolgári  jogegyenlőség, és az, aki egyházi intézményt vesz igénybe - legyen az óvoda, iskola szociális vagy egészségügyi ellátás -, fillérre ugyanazt a támogatást kapja meg, mint az, aki önkormányzati vagy állami intézményeket - tette hozzá Semjén Zsolt.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Németh Sándor hangsúlyozta: a Hit Gyülekezete továbbra is önfenntartó egyház kíván maradni, lelkészeik javadalmazásához, börtön-, kórház- és tábori lelkészi szolgálatukhoz nem kérnek állami támogatást. Ugyanakkor a megállapodás jogi és politikai garanciát nyújt az egyház intézményrendszerének működéséhez - mondta.

Németh Sándor közölte: az elmúlt években sokat javult a Hit Gyülekezete társadalmi elfogadottsága, a közösség tagjainak érvényesülése előtt már nem állnak mesterséges akadályok, mint a korábbi évtizedekben, és köszönetet mondott Semjén Zsoltnak, amiért aktív szerepet vállalt az egyház megítélésének javításában.

Az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság tájékoztatása szerint az új szerződés tartalmazza, hogy 

az egyház önként vállalt feladata bölcsődei, köznevelési, felsőoktatási és szakképzési intézmények alapítása, fenntartása és működtetése, a családi értékek fenntartása, továbbá a nem az egyház által fenntartott köznevelési intézményekben is az iskolai hitoktatás”.A tartalmi összefoglaló szerint az egyház az általa fenntartott, működtetett köznevelési, felsőoktatási, szociális, gyermekjóléti, kulturális intézményeinek működéséhez és más, a közösséget szolgáló tevékenységéhez a hasonló feladatot ellátó állami és önkormányzati intézményekkel azonos támogatásra jogosult, és hasonló fejlesztési feltételek illetik meg. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér