Meghalt egy bebörtönzött ellenzéki jogvédő Kirgizisztánban

bűnügy
2020 július 25., 15:59

Meghalt egy Kirgizisztánban bebörtönzött ismert ellenzéki jogvédő, Azimjon Aszkarov – közölte az ügyvédje. Az üzbég származású, 69 éves férfi halálának pontos körülményei egyelőre nem világosak.

Aszkarov egy biskeki börtönben töltötte életfogytiglani szabadságvesztését. Annyit tudni, hogy súlyos tüdőgyulladás tüneteivel pénteken vitték kórházba. A halál pontos oka még nem ismert, nem tudni, hogy van-e köze a koronavírus-járványhoz.

A halálhírt megerősítve a kirgiz hatóságok közölték, hogy Aszkarov szívbetegségben és más krónikus betegségekben is szenvedett, és nemrég elutasította, hogy oxigénnel kezeljék.

Kirgizisztánban 2010 júniusában törtek ki etnikai zavargások a kirgiz többség és az üzbég kisebbség között, és legalább 400 ember meghalt. Megfigyelők szerint az üzbég kisebbség volt a célpontja az erőszakos megmozdulásoknak, amikben a hadsereg egységei is részt vettek.

Aszkarovot, aki a Levegő nevű emberjogi szervezet alapítója és egyben vezetője volt, azzal vádolta az ügyészség, hogy etnikumközi erőszakot szított Bazar-Kurganban, részt vett a tömeges rendzavarásokban, és azokat szervezte. A 2010 őszi, súlyos ítélet nemzetközi felháborodást váltott ki, mivel sokak szerint hamis vádakkal illették Aszkarovot.

Azimjon Aszkarov 2016-ban a bíróságon, ahol életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.
photo_camera Azimjon Aszkarov 2016-ban a bíróságon, ahol életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Fotó: Tabyldy Kadyrbekov/Sputnik via AFP

Az amerikai külügyminisztérium 2014-ben emberi jogi kitüntetésben részesítette Aszkarovot, elismerve a kirgizek és az üzbégek békés egymás mellett élésének érdekében végzett munkáját.

A több mint 6 millió fős közép-ázsiai ország a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok közé tartozik a régióban. Szombatig több mint 32 ezer igazolt fertőzöttről és 1249 halottról adtak számot a hatóságok. (MTI)