300 embert telepítettek ki Zalában a pénteki vihar miatt

időjárás
2020 július 26., 05:37

Zala megyében szombat estig négy településen körülbelül 300 embert kellett otthonából kitelepíteni az előző este kezdődött esőzés és az azzal járó kiöntések, belvizek miatt, írja az MTI

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összefoglalója szerint Galambokon kiöntött a település határában lévő halastó, ezért megelőzésképpen 60 családi házból 200 embert telepítettek ki. Zalamerenyén hasonló okok miatt 40 házból 83 embert vittek védett helyre. Liszóban a kiöntő patak okozta veszély miatt öt házból 20 embert telepítettek ki, a szomszédos Surdon négy lakóház hét lakójának kellett elhagynia otthonát.

photo_camera Szombaton állt a víz a surdi focipályán és környékén Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Szombat késő estig 89 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, többségében Zala megye déli részén, Nagykanizsán és térségében. A legtöbb helyre vízszivattyúzás, valamint kidőlt fák eltávolítása miatt riasztották őket.

A Miháld és Nemesdéd közötti összekötőúton, Pat közelében elmosott közúti híd miatt Pat szombaton megközelíthetetlenné vált, Miháldot pedig Sand irányából lehet elérni. A Galambok és Bagola közötti összekötőúton, Zalaszentjakab közelében ugyancsak hidat mosott el a víz- és sárfolyam, ezért Miháldot ebből az irányból sem lehet megközelíteni.

A nagy esőzés miatt vízzel elárasztott és megrongálódott út Zalaszentjakabon 2020. július 25-én. Középen a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal része látható.
photo_camera A nagy esőzés miatt vízzel elárasztott és megrongálódott út Zalaszentjakabon 2020. július 25-én. Középen a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal része látható. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Lezárták a Marcali és Galambok közötti, valamint Kisrécsénél a Zalakomár és Nagykanizsa közötti összekötő utat, mert a vízátfolyás miatt járhatatlanná váltak.

Vízátfolyás miatt szünetel a vasúti forgalom a Nagykanizsa-Bajcsa szakaszon, ezért Nagykanizsa és Murakeresztúr között pótlóbuszra kell átszállni. A zalai és somogyi vonalakon a szombati viharkárok felszámolása után még két szakaszon vannak korlátozások: Beleg és Somogyszob, valamint Zalakomár és Nagykanizsa között is pótlóbuszok járnak.

Frissítés (11:14): Vasárnap reggelig többségében visszatérhettek otthonaikba a kitelepített lakosok, számoltak be az érintett falvak polgármesterei vasárnap az MTI-nek.