60 százalékkal több áldozata lehetett a járványnak Spanyolországban, mint a hivatalos számok mutatják

külföld
2020 július 26., 16:17

A spanyol egészségügyi minisztérium statisztikái szerint mostanáig 28 ezer ember halálát okozta a koronavírus-fertőzés, az El País azonban 60 százalékkal többre, majdnem 45 ezerre teszi az áldozatok számát. Ez alapján Európában az Egyesült Királyság után Spanyolországban szedte a legtöbb áldozatot a járvány.

A különbség abból adódik, hogy míg a központi adatbázisban csak azok szerepelnek, akik pozitív koronavírus-tesztet produkáltak, az El País a feltételezhetően covidos haláleseteket is számításba vette. Ehhez a 17 autonóm közösség külön-külön vezetett, saját halálozási statisztikáit vették alapul.

photo_camera Egy barcelonai kórház covid-osztálya áprilisban Fotó: PAU BARRENA/AFP

A 16 ezres különbség a négy leginkább fertőzött tartományban jött össze, ahol az összes spanyolországi haláleset 75 százaléka koncentrálódik: Madridban, Katalóniában, Kasztília-La Manchában, valamint Kasztília és Leónban. Itt emberek ezrei haltak meg idősotthonokban, és bár a helyi egészségügyi irányító szervek elismerik, hogy többségében a koronavírus volt a felelős, a minisztériumi statisztikákban sokan nem szerepelnek, hiszen nem végeztek rajtuk tesztet.Az El País 45 ezres összesítése csak néhány százzal tér el a III. Károly Egészségügyi Intézet, a Nemzeti Statisztikai Intézet és a spanyol temetkezési szolgáltatók szakmai szövetségének becsléseitől.

A spanyolokhoz hasonlóan más nyugat-európai országok is nehezen bírkóznak meg az idősotthonokban elszenvedett veszteségek felmérésével. A franciák április 6-án, a britek pedig csak április 29-én kezdték számítani az idősotthonokban történt haláleseteket, ami akkor hirtelen ugrást eredményezett a számokban.

Spanyolországban jelenleg 94 ezer aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Az Egyesült Királyság szombat éjféltől 14 napos karantént írt elő a Spanyolországból érkezettek számára, miután az utóbbi időben megemelkedett a napi új esetszám. A spanyol külügyminiszter azt mondta, tárgyalnak a brit kormánnyal arról, hogy a kevésbé fertőzött szigetek esetében töröljék el a korlátozást.