A német kormány kompenzációt fizetne a melegségük miatt diszkriminált katonáknak

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Előkészítés alatt áll egy törvénytervezet Németországban, amely lehetőséget teremtene a 2000 előtt hátrányos megkülönböztetést szenvedett német katonák pénzügyi kompenzációjára, írja a Deutsche Welle a RedaktionsNetzwerk Deutschland értesülései alapján.

Annegret Kramp-Karrenbauer német katonák közt tavaly augusztusbanFotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

Elsősorban azokra koncentrálnak, akiket a katonai bíróság közös beleegyezésen alapuló homoszexuális kapcsolat miatt ítélt el a múltban. A tervek szerint hatályon kívül helyeznék ezeket az ítéleteket, és rehabilitálnák is az érintett katonákat.  Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter július elején bocsánatot is kért a korábbi gyakorlat miatt. 

A javaslatot szeptemberben terjesztenék be, ugyanazon a napon, amikor a védelmi minisztérium bemutatja „Tabu és tolerancia” című jelentését arról, hogyan kezelte a hadsereg a homoszexualitást 1955-től az ezredfordulóig.

Az 1955-ben létrehozott Bundeswehr első éveiben elbocsátották azokat, akikről kiderült, hogy melegek. Később engedélyezték, hogy a hadsereg kötelékében maradjanak, de nem tölthettek be magasabb pozíciókat. Ez a helyzet csak 2000-ben változott meg, 2014 óta már transgender egységek is működhetnek. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér