Egyre több kínai diák esik áldozatul a kamuemberrablásos csalásnak Ausztráliában

külföld
2020 július 27., 12:47

Egyre több, Sydney-ben tanuló kínai diákot találnak meg az úgynevezett kamuemberrablásos csalók - figyelmeztetett az új-dél-walesi rendőrség. Idén már 8 ilyen csalást jelentettek csak ebben a szövetségi államban, de minden bizonnyal ennél sokkal több eset történt, az áldozatok többsége ugyanis a tapasztalatok szerint nem jelenti a dolgot semmilyen hatóságnak. A rendőrség által feltárt 8 esetben összesen kb. 2 millió ausztrál dollárnyi, azaz több mint 420 millió forintnyi pénzt zsaroltak ki az áldozatoktól.

A csalás lényege, hogy a csalók mandarin nyelven beszélve felhívják az Ausztráliában tanuló kínaiakat, és közlik velük, hogy valamilyen bűncselekmény miatt eljárás indult ellenük Kínában. A csalók ilyenkor általában a kínai nagykövetség vagy más kínai hatóság munkatársainak adják ki magukat. A hívók viszont felajánlják azt is, hogy ha az érintett folyamatosan fizet, akkor megúszhatja a dolgot.

Egy idő után a zsarolók olyan komoly befolyást szereznek az áldozatok fölött, hogy még arra is ráveszik őket, hogy a Kínában élő rokonaiktól zsaroljanak ki pénzt azzal, hogy megrendezik a saját elrablásukat: megszakítják a kapcsolatot a családjukkal, hotelszobába költöznek, és beállított fotókat készítenek magukról, amiken úgy tűnik, mintha fogságban tartanák őket.

Így néz ki egy beállított fotó a kamuemberrablásról
photo_camera Így néz ki egy beállított fotó a kamuemberrablásról Fotó: Új-dél-walesi Rendőrség

Természetesen nem tömegeket sikerül ennyire rászedniük a csalóknak, csupán a felhívottak nagyon kis százalékából lesz ténylegesen áldozat. Viszont a csalás attól működik, hogy rengeteg embert felhívnak, kb. mindenkit, aki kínai vezetéknévvel szerepel az új-dél-walesi telefonkönyvben. Így, hiába hiszik el kevesen, hogy egy korrupt kínai hivatalnok elsikálhatja az állítólagos, Kínában elkövetett bűncselekményét, a csalók mégis hatalmas összegeket szednek össze. Az áldozatok között volt olyan is, akinek kínai rokonai minden pénzüket a csalóknak adták az emberrablási fotókat látva.

Az ausztrál rendőrség szerint a kínai diákok a eleve nagyon kiszolgáltatottak, hiszen sokuk a többi külfölditől vagy az ausztráloktól elszigetelten él, ezt az elszigeteltséget pedig csak erősítette a koronavírus. Hasonló, kínaiakra szakosodó csalókról érkeztek hírek Új-Zélandról és az Egyesült Államokból is. (BBC)