Nem volt koronavírus-fertőzött a férfi, aki a szabad Délről visszaszökött Észak-Koreába

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Észak-Koreában a világjárvány is olyan, mint egy hidegháborús kémsztori. Vasárnap jelentette be az északi rezsim, hogy megvan az ország első hivatalos koronavírus-fertőzöttje, méghozzá egy olyan férfi, aki három éve disszidált délre, most pedig visszaszökött az országba, magával hurcolva a vírust. A déliek ma közölték, hogy az illető nem volt fertőzött és részleteket közöltek a szökéséről.

A most 24 éves hősünk tényleg három éve menekült át Dél-Koreába. Vissza úgy szökött a múlt héten, hogy elutazott Ganghwa szigetére, ami a határ közvetlen közelében, a szárazföldtől nem messze terül el. Itt bemászott egy vízelvezető csőbe, ami átvitte a part menti szögesdrótkerítés alatt, és amiből kimászva a tengerbe tudott ugrani, majd kiúszni a szárazföldre. Az északi propaganda szerint július 19-én ért el az északi Keszong városába és itt derült ki róla, hogy fertőzött.

A világ egyik legprofibb tesztelő- és víruskövető rendszerét kiépítő Dél szerint viszont nem volt fertőzött és két olyan közvetlen ismerősének is negatív lett a tesztje, akikkel biztosabb érintkezett.

A sztori alapján az sem kizárt, hogy az északiak átdobott ügynöke volt, mert a kommunista ország propagandája most a déliekre igyekszik kenni a fertőzést, aminek a megjelenését eddig egyszerűen letagadták.

Az első hallásra igen bizarrnak tűnő vissza szökés jelensége nem példátlan: 2015 óta a mostani volt a 12. ilyen, hivatalosan is megerősített sikeres próbálkozás. (via BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó