A hőség és a várható viharok miatt is figyelmeztetést adtak ki szerdára

időjárás
2020 július 28., 08:55

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki, keddre még főleg a nagy meleg, szerdára azonban már az esetleges viharok miatt is. Mint írják, kedden a késő délutáni, esti órákban az északnyugati határvidékre (Sopron, Fertő környéke) kis eséllyel már besodródhat egy-egy zivatar, amelyet szélerősödés (> 45-50 km/h) kísérhet.

Éjszaka gyenge hidegfront éri el hazánkat északnyugat felől, hatására reggelig az északi határvidéken néhol, szerdán napközben főleg az északi megyékben elszórtan lehet számítani zivatarok kialakulására, amelyeket elsősorban jégeső, illetve viharos széllökések kísérhetnek. Az északkeleti tájakon heves (nagyobb méretű jéggel járó) zivatarok kialakulásához is kedvezőek a feltételek. Az esti órákban a zivatartevékenység fokozatos lecsengése valószínű, mindenesetre szerdára Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre másodfokú riasztást adtak ki, míg az északi megyék többségére elsőfokút, van ahol a hőség és a zivatarok miatt kettőt is.

Közben azonban marad a hőség is: kedden az Észak-Dunántúlon, szerdán főként a déli tájakon a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, ma a Kisalföldön akár a 27 fokot is elérheti.