A veszprémi kórház állítja, nem tudták, hogy egy vesztegetés elfogadása miatt elítélt orvost részesítenek dícséretben

Egészségügy
2020 július 28., 15:38

A Semmelweis-nap alkalmából kitüntetésben részesítette egyik főorvosát a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház orvosigazgatója, pedig a doktor jelenleg is felfüggesztett börtönbüntetését tölti, miután jogerősen elítélték vesztegetés elfogadása miatt - írta Kunetz Zsombor keddi blogposztjában a 444-en.

link Forrás

Udvary Jánost Veszprémi Járásbíróság tíz rendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek, mert az OEP által finanszírozott, életmentő műtétekért kért előre 100-150 ezer forintos „hálapénzt”.

A Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, Lippai Norbert az ATV Híradónak reagált cikkünkre. Azt írta, „hiányos adatok alapján” terjesztették fel Udvaryt a díjra. Az orvosigazgatót pedig írásban figyelmeztették „az adományozások előkészítésének fontosságára”, és utasították, „hogy etikai okokból mérlegelje a dicséret visszavonásának lehetőségét”.

A kórházfenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma is megszólalt az ügyben: „etikai okokból elfogadhatatlannak tartja, hogy a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház orvosigazgatója a Semmelweis-nap alkalmából dicséretben részesítette az intézménynek azt a főorvosát, akit a bíróság üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondott ki bűnösnek, és akinek a felfüggesztett börtönbüntetése jelenleg is érvényben van.

Az EMMI egyetért a kórház főigazgatójával, aki a dicséret visszavonását kezdeményezte.”

- közölte a minisztérium az MTI-vel.

A Magyar Orvosi Kamara jelezte, az érintett orvost már korábban 6 hónapra kizárta a soraiból, korábbi tettei ugyanis „komoly erkölcsi és etikai aggályokat vetnek fel”.

Keddi közleményükben azt írták, felhívták a kórház főigazgatójának figyelmét arra, hogy „egy jogerősen, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében elítélt orvos kitüntetése erősen aggályos és érzékeny téma – mind a társadalom, mind pedig az orvosok szempontjából”, és kérték a főigazgató indoklását a témával kapcsolatban.

Fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy korábbi felméréseik szerint mára a hálapénz csupán az orvosok egy szűk rétegének jelent bevételt, az orvosok kétharmada elutasítja azt. Mint írták: támogatják, hogy törvényi úton is szabályozva legyen a hálapénz intézménye: a paraszolvencia ugyanis korrupció, amire az orvostársadalom nem kívánja építeni a jövőjét.

Kiemelt videóink