Álruhás szélsőjobbos törte be a kirakatot Minneapolisban, hogy elszabaduljon az erőszak

külföld
2020 július 28., 19:00

A George Floyd halála utáni napokban készült egy videófelvétel Minneapolisban, ami sokakat hagyott nyugodni, mert egyáltalán nem volt világos, mi történik rajta.

link Forrás

Egy talpig feketébe öltözött, eltakart arcú, egyik kezében esernyőt tartó férfi törte be egy üzlet ablakait kalapáccsal. Többen kérdezték, hogy mit csinál, de senkinek nem akart válaszolni. Volt, aki arra kérte, álljon le - addig a pillanatig ugyanis a tüntetés még nem fordultak erőszakos zavargásba. Azokban a napokban sokat próbálták beazonosítani a rejtélyes férfit, ez mostanra sikerült.

A minneapolisi rendőrség gyújtogatásokat vizsgáló egységének jelentése arra jutott:

a férfi a szélsőjobboldali Pokol Angyalai nevű motoros banda tagja, és kifejezetten az volt a szándéka, hogy erőszakot szítson.

Erről a legnagyobb minnesotai lap, a Star Tribune írt. A rendőrség azt is megállapította, hogy a feketeruhás férfi rongálása indította el az a láncreakciót, ami az addig viszonylag békésebb tiltakozást napokig tartó erőszakos zavargássá, gyújtogatássá és rongálássá változtatta. Az épület, aminek ablakait betörte, később porig égett. Minneapolisban az ezt követő napokban két ember meghalt, 500 millió dolláros kár keletkezett.

Erika Christensen nyomozó jelentése szerint a férfi rongálása után vált sokkal ellenségesebé és feszültebbé a hangulat a helyszínen. Heteken át rengeteg videót nézték végig, végül egy beérkező tipp alapján azonosították a férfit, aki ellen egyelőre nem emeltek vádat.

A férfinak a Pokol Angyalai mellett az Árja Cowboyok Testvérisége nevű fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezethez is köze van, melynek más tagjaival együtt egy muszlim nőt is inzultált az utóbbi időben. (Star Tribune)