Jemeniek tízezrei halhatnak meg kolerában, mert a koronavírus miatt nem mernek kórházba menni

2020 július 28., kedd 7:28

A következő hetekben csúcsra ér a koronavírus-fertőzések száma a háború sújtotta Jemenben, és közben tömegek eshetnek a kolera áldozatául is, írja a Guardian. Januártól áprilisig 110 ezer kolerás beteget találtak az országban, az elmúlt három hónapban mégis 50 százalékkal csökkent a fertőzés miatt orvoshoz fordulók száma.

Az országban működő segélyszervezetek ezért attól tartanak, tízezrek eshetnek a kolera áldozatául.Az Egészségügyi Világszervezet becslései szeint a kolera az érintettek felénél okozhat halált, ha nem kapnak kezelést. Ráadásul az ország 333 körzetének 20 százalékában egyáltalán nincsenek orvosok.

Fotó: Mohammed Hamoud/Anadolu Agency via AFP

Eközben gyerekek millióit fenyegeti az éhínség a koronavírus-járvány és a humanitárius segélyek elapadása miatt. Az alultáplált gyerekek száma akár a 2,4 milliót is elérheti az év végére, azaz 20 százalékkal nőhet, írta az ENSZ gyermekalapjának (UNICEF) júniusi jelentése.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat katonailag is támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.