Jemeniek tízezrei halhatnak meg kolerában, mert a koronavírus miatt nem mernek kórházba menni

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A következő hetekben csúcsra ér a koronavírus-fertőzések száma a háború sújtotta Jemenben, és közben tömegek eshetnek a kolera áldozatául is, írja a Guardian. Januártól áprilisig 110 ezer kolerás beteget találtak az országban, az elmúlt három hónapban mégis 50 százalékkal csökkent a fertőzés miatt orvoshoz fordulók száma.

Az országban működő segélyszervezetek ezért attól tartanak, tízezrek eshetnek a kolera áldozatául.Az Egészségügyi Világszervezet becslései szeint a kolera az érintettek felénél okozhat halált, ha nem kapnak kezelést. Ráadásul az ország 333 körzetének 20 százalékában egyáltalán nincsenek orvosok. 

Fotó: Mohammed Hamoud/Anadolu Agency via AFP

Eközben gyerekek millióit fenyegeti az éhínség a koronavírus-járvány és a humanitárius segélyek elapadása miatt. Az alultáplált gyerekek száma akár a 2,4 milliót is elérheti az év végére, azaz 20 százalékkal nőhet, írta az ENSZ gyermekalapjának (UNICEF) júniusi jelentése. 

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat katonailag is támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó