Magánkórházat húzatott fel egy mexikói drogbáró, hogy búvóhelyén kezeltethesse beteg veséjét

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Magánkórházat építtethetett Mexikó jelenleg leghatalmasabb drogbárója, csak azért, hogy biztonságosan kezeltethesse beteg veséjét - írja a mexikói El Universal lap értesüléseire hivatkozva a Guardian.

El Mencho, vagy valódi nevén Nemesio Oseguera Cervantes a riválisa, El Chapo bebörtönzése után lépett elő az ország első számú maffiózójává. Júniusban a gyanú szerint az ő emberei próbálták meggyilkolni Mexikóváros rendőr-főkapitányát.

El Mencho és klánja, a Jalisco Új Nemzedék Kartell (CJNG) főhadiszállása a nyugat-mexikói Jalisco államban van, az El Universal úgy tudja, az állam fővárosától, Guadalajarától 250 kilométerre lévő El Alcíhuatl faluban építtetett fel saját vesebaja kezelésére egy komplett magánklinikát.

A Guardian emlékeztet, Latin-Amerikában nem ritka, hogy szervezett bűnözők saját komplett orvosi személyzetet tartanak, hogy hivatalos kórházakon kívül, a hatóságokat elkerülve gyógyíttathassák a bandaháborúkban szerzett sebeiket. De El Mencho motivációja most inkább az lehetett, hogy kezeléséhez ne kelljen elhagynia búvóhelyét. A klán nyaka körül ugyanis eléggé szorul a hurok: El Mencho fiát Februárban adták ki az Egyesült Államoknak a mexikói hatóságok, hogy ott drogkereskedelem miatt vonják felelősségre. Lányát pedig napokkal később tartóztatták le Washingtonban.

Legutóbb júliusban írtunk a Jalisco Új Nemzedék Kartellről, amikor Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök Jaliscoba látogatása alkalmából kitettek az internetre egy videót, amiben a mexikói hadsereget és rendőrséget is megszégyenítő fegyvereiket és páncélozott járműveiket mutogatják. Azt bizonygatva ezzel, hogy ők uralják Mexikónak azt a részét, nem az elnök.  

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó