Magánkórházat húzatott fel egy mexikói drogbáró, hogy búvóhelyén kezeltethesse beteg veséjét

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Magánkórházat építtethetett Mexikó jelenleg leghatalmasabb drogbárója, csak azért, hogy biztonságosan kezeltethesse beteg veséjét - írja a mexikói El Universal lap értesüléseire hivatkozva a Guardian.

El Mencho, vagy valódi nevén Nemesio Oseguera Cervantes a riválisa, El Chapo bebörtönzése után lépett elő az ország első számú maffiózójává. Júniusban a gyanú szerint az ő emberei próbálták meggyilkolni Mexikóváros rendőr-főkapitányát.

El Mencho és klánja, a Jalisco Új Nemzedék Kartell (CJNG) főhadiszállása a nyugat-mexikói Jalisco államban van, az El Universal úgy tudja, az állam fővárosától, Guadalajarától 250 kilométerre lévő El Alcíhuatl faluban építtetett fel saját vesebaja kezelésére egy komplett magánklinikát.

A Guardian emlékeztet, Latin-Amerikában nem ritka, hogy szervezett bűnözők saját komplett orvosi személyzetet tartanak, hogy hivatalos kórházakon kívül, a hatóságokat elkerülve gyógyíttathassák a bandaháborúkban szerzett sebeiket. De El Mencho motivációja most inkább az lehetett, hogy kezeléséhez ne kelljen elhagynia búvóhelyét. A klán nyaka körül ugyanis eléggé szorul a hurok: El Mencho fiát Februárban adták ki az Egyesült Államoknak a mexikói hatóságok, hogy ott drogkereskedelem miatt vonják felelősségre. Lányát pedig napokkal később tartóztatták le Washingtonban.

Legutóbb júliusban írtunk a Jalisco Új Nemzedék Kartellről, amikor Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök Jaliscoba látogatása alkalmából kitettek az internetre egy videót, amiben a mexikói hadsereget és rendőrséget is megszégyenítő fegyvereiket és páncélozott járműveiket mutogatják. Azt bizonygatva ezzel, hogy ők uralják Mexikónak azt a részét, nem az elnök.