Magánkórházat húzatott fel egy mexikói drogbáró, hogy búvóhelyén kezeltethesse beteg veséjét

külföld
2020 július 28., 17:40

Magánkórházat építtethetett Mexikó jelenleg leghatalmasabb drogbárója, csak azért, hogy biztonságosan kezeltethesse beteg veséjét - írja a mexikói El Universal lap értesüléseire hivatkozva a Guardian.

El Mencho, vagy valódi nevén Nemesio Oseguera Cervantes a riválisa, El Chapo bebörtönzése után lépett elő az ország első számú maffiózójává. Júniusban a gyanú szerint az ő emberei próbálták meggyilkolni Mexikóváros rendőr-főkapitányát.

El Mencho és klánja, a Jalisco Új Nemzedék Kartell (CJNG) főhadiszállása a nyugat-mexikói Jalisco államban van, az El Universal úgy tudja, az állam fővárosától, Guadalajarától 250 kilométerre lévő El Alcíhuatl faluban építtetett fel saját vesebaja kezelésére egy komplett magánklinikát.

A Guardian emlékeztet, Latin-Amerikában nem ritka, hogy szervezett bűnözők saját komplett orvosi személyzetet tartanak, hogy hivatalos kórházakon kívül, a hatóságokat elkerülve gyógyíttathassák a bandaháborúkban szerzett sebeiket. De El Mencho motivációja most inkább az lehetett, hogy kezeléséhez ne kelljen elhagynia búvóhelyét. A klán nyaka körül ugyanis eléggé szorul a hurok: El Mencho fiát Februárban adták ki az Egyesült Államoknak a mexikói hatóságok, hogy ott drogkereskedelem miatt vonják felelősségre. Lányát pedig napokkal később tartóztatták le Washingtonban.

Legutóbb júliusban írtunk a Jalisco Új Nemzedék Kartellről, amikor Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök Jaliscoba látogatása alkalmából kitettek az internetre egy videót, amiben a mexikói hadsereget és rendőrséget is megszégyenítő fegyvereiket és páncélozott járműveiket mutogatják. Azt bizonygatva ezzel, hogy ők uralják Mexikónak azt a részét, nem az elnök.