Nincs már elég szakember a járványgócokhoz közeli román kórházakban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Romániában az 1200-at közelíti az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, a fertőzési gócok túlterhelt kórházaiban kialakult személyzethiány pótlása érdekében a szaktárca a héten megkezdi orvosok és ápolók ideiglenes áthelyezését. 

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában 1182 embernél mutatták ki a koronavírust. Nyolcadik napja meghaladja az ezret a napi esetszám, de az utóbbi napokban már nem gyorsult tovább az ismert fertőzések üteme. Ez a járvány tetőzését is jelezheti, de azzal is összefüggésben állhat, hogy az országban nem nőtt a fertőzések terjedésének ütemében a tesztelési kapacitás. (A laborkapacitások jelentős részét - több mint egy harmadát - nem az orvosi javallatra, hanem a külföldi nyaralásra készülők saját kezdeményezésre végzett mintavételek kiértékelése köti le.) Naponta átlagosan 22 ezer koronavírus-tesztet végeznek, amelyek mintegy 5 százaléka bizonyul pozitívnak. 

Tüntetés az ún. karanténtörvény ellen Bukarestben július 19-énFotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Szerdán újabb 30 halálesetet jelentettek, és meghaladta a 19 500-at az ismert aktív esetek száma. Közülük csaknem hétezren vannak kórházban, 377 koronavírus-fertőzött pedig intenzív ápolásra szorul. 

Mivel a járvány főleg a fővárosban és a Bukarest északi szomszédságában található megyékben terjed, ezekben a térségekben helyhiány alakult ki a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházak intenzív terápiás részlegein. Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint a súlyos állapotban lévő betegek utaztatása kockázatos lenne, ezért inkább a fertőzési gócokban igyekeznek növelni a kezelési kapacitást az újonnan épített moduláris kórházak beüzemelésével, és a meglévő férőhelyek Covid-19-es kórházzá minősítésével. Elmondása szerint 

egyelőre nem a műszaki felszerelésben - lélegeztető gépekben, intenzív terápiás ágyakban -, hanem a speciális felszereléseket működtető szakszemélyzetben van hiány. 

Bár a múlt héten hatályba lépett karanténtörvény értelmében a járvány miatt leterhelt járványkórházak személyzethiányát elsősorban a szaktárca által előzetesen nyilvántartásba vett önkéntesek mozgósításával kell megoldani, nagyon kevés önkéntes jelentkezett, ezért elkerülhetetlen lesz az orvosok és ápolók áthelyezése a kevésbé fertőzött térségekből. A miniszter szerint már a héten megkezdik az egészségügyi személyzet rendeleti úton történő ideiglenes - legfeljebb 30 napos - áthelyezését. Az egészségügyi miniszter a szerda esti kormányülés elején azt közölte, hogy jelenleg országos szinten 840 intenzív terápiás hely áll a koronavírusos betegek rendelkezésre, az intenzív osztályokon kezelt 377 páciens közül 112-en vannak lélegeztetőgépen. Nelu Tataru azonban felhívta a figyelmet: 

a járványt nem a kórházakban, hanem a fertőzés terjedését megakadályozó óvintézkedések fegyelmezett betartásával lehet csak legyőzni. 

A kormányülésen Ludovic Orban miniszterelnök is megerősítette az orvosok áthelyezésének szükségességét és felkérte a szaktárca vezetőjét: készítsenek elő egy újabb „védelmi vonalat” az egyre nagyobb számban érkező betegek megfelelő ellátása érdekében. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér