Büntetőeljárást indítottak a FIFA elnöke ellen

futball
2020 július 30., 14:27

A svájci ügyészség eljárást indított a FIFA elnöke, Gianni Infantino ellen, mert a gyanú szerint titokban találkozott Michael Lauber svájci államügyésszel. A főügyész ellen szintén eljárást indítottak.

Gianni Infantino 2020. február 3-án Budapesten.
photo_camera Gianni Infantino Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Kedden Lauber kedden felíjánlotta, hogy lemond, miután a bíróság megállapította, hogy eltitkolta az Infantinóval való találkozóit, és még a felettesinek is hazudott , miközben vizsgálat folyt ellene korrupciógyanú miatt. Hivatali feladatait augusztus 31-ig látja el.

Az ügyészség felügyeleti testülete előttte kötelezettségszegést, bűnpártolást és hivatali titok megsértését állapította meg amiatt, hogy Lauber 2016-ban és 2017-ben titokban találkozott Infantinóval. Az államügyészt azértt bírálták, mert a túl lassú ügymenet miatt áprilisban elévüléssel leállt a svájci ügyészség vizsgálata több német funkcionárius ellen, akik a 2006-os világbajnokság előtt gyanús kifizetéseket kezdeményeztek.

A FIFA közleményében Infantino azt hangsúlyozta, hogy az első naptól kezdve az volt a célja, hogy együttműködjön a hatóságokkal a FIFA korábbi ügyeivel kapcsolatos nyomozásokban. Pont ebből a célból találkoztak világszerte ügyészekkel és az igazságszolgáltatás embereivel. (BBC/MTI)