Büntetőeljárást indítottak a FIFA elnöke ellen

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A svájci ügyészség eljárást indított a FIFA elnöke, Gianni Infantino ellen, mert a gyanú szerint titokban találkozott Michael Lauber svájci államügyésszel. A főügyész ellen szintén eljárást  indítottak. 

Gianni InfantinoFotó: Kisbenedek Attila/AFP

Kedden Lauber kedden felíjánlotta, hogy lemond, miután a bíróság megállapította, hogy eltitkolta az Infantinóval való találkozóit, és még a felettesinek is hazudott , miközben vizsgálat folyt ellene korrupciógyanú miatt. Hivatali feladatait augusztus 31-ig látja el.

Az ügyészség felügyeleti testülete előttte kötelezettségszegést, bűnpártolást és hivatali titok megsértését állapította meg amiatt, hogy Lauber 2016-ban és 2017-ben titokban találkozott Infantinóval. Az államügyészt azértt bírálták, mert a túl lassú ügymenet miatt áprilisban elévüléssel leállt a svájci ügyészség vizsgálata több német funkcionárius ellen, akik a 2006-os világbajnokság előtt gyanús kifizetéseket kezdeményeztek.

A FIFA közleményében Infantino azt hangsúlyozta, hogy az első naptól kezdve az volt a célja, hogy együttműködjön a hatóságokkal a FIFA korábbi ügyeivel kapcsolatos nyomozásokban. Pont ebből a célból találkoztak világszerte ügyészekkel és az igazságszolgáltatás embereivel. (BBC/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!