Kutyák, macskák, egy nyúl, két csincsilla és több mint egy tucat hörcsög került karanténba Hongkongban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az elmúlt hetekben ismét felpörgött a koronavírus terjedése Hongkongban: 1500 új fertőzöttet regisztráltak, így az összesített esetszám megközelítette a háromezret. 

Ez azzal a váratlan következménnyel is járt, hogy betelt az eddigi egyetlen karanténszálló, amit kisállatoknak tartottak fent a városállamban, így újabbat kellett nyitni, írja a South China Morning Post. Hongkongban három hónap szünet után küldhetik ismét karanténba állataikat az emberek, ha ők, mármint a gazdák megfertőződtek, vagy szoros kontaktusba kerültek fertőzöttekkel. Az állatokat is tesztelik, és a pozitívakat külön részlegen szállásolják el. 

Ő nem egy hongkongi, hanem egy argentin macska védőplexivelFotó: Carol Smiljan/NurPhoto via AFP

Az újonnan felállított karanténban most 39 állat tartózkodik, köztük kutyák, macskák, egy nyúl, két csincsilla és több mint egy tucat hörcsög. Eddig két macska bizonyult koronásnak, egyikük már felépült. 

A hongkongi egyetem egyik virológusa szerint, bár más országokban nincsenek ilyen intézkedések, példaértékű, ahogy Hongkongban kezelik ezt a helyzetet. Arról is beszélt, hogy az eddigi kutatások alapján úgy tűnik, a macskák könnyebben elkapják a fertőzést, mint a kutyák, de nincs bizonyíték arra, hogy átadhatnák az embereknek. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!