Tízezrek vonultak a szófiai utcákra, hogy lemondásra bírják a bolgár kormányt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Harmadik hete zajlanak tüntetések Bulgáriában, szerdán is tízezrek vonultak az utcára a kormány és a főügyész lemondását követelve. Az AP beszámolója szerint a megmozdulás alapvetően békés volt, a tiltakozók csúcsidőben blokkoltak fontos közlekedési pontokat. A tüntetés során így is előfordultak összecsapások, néhány embert le is tartóztattak. 

Gúnyos plakát Bojko Boriszov miniszterelnökrőlFotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Este aztán kormányzati épületek előtt gyűltek össze, ahol egyrészt a himnuszt énekelték, másrészt Bojko Boriszov miniszterelnök távozását követelték. Sokan megfogadták a szervezők tanácsát, és sátrat vertek azzal, hogy egészen addig ott maradnak, amíg nem teljesítik a követeléseiket. 

Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Boriszov egy facebookos videóüzenetben azt mondta, mindenkinek joga van tüntetni, de nincs joga elfoglalni az utakat. „Jönnek a választások, mindenki szavazhat majd. Ez egy demokrácia. Képzeljék el, hogy veszítünk, és elálljuk a kereszteződéseket. Az demokrácia lenne?” - kérdezte a miniszterelnök, aki 2009 óta van hatalmon, és ez a harmadik ciklusa. A választások márciusban lesznek. 

Rumen Radev államfő viszont a tüntetőket támogatja. Azt mondta, évek óta csak gyűlik és gyűlik a dühük, amit nem lehet félelemmel vagy erővel elnyomni. 

Nemrég részletesen írtunk a tüntetések hátteréről, az országban uralkodó oligarchikus viszonyokról és a korrupcióról.

Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó