Visszavonta Salvini mentelmi jogát az olasz szenátus

külföld
2020 július 30., 15:56

Megszavazta a római felsőház, hogy vonják meg a mentelmi jogot Matteo Salvinitől, a szélsőjobboldali ellenzéki Liga vezetőjétől. Salvini ellen azért indult eljárás, mert belügyminiszterként megtiltottta az Open Arms spanyol hajó kikötését Lampedusán. Emiatt a hajó három hetett töltött a tengeren 164 tengerből kimentett emberrel a fedélzetén.

Matteo Salvini 2020. július 30-án, miután a szenátus megvonta a mentelmi jogát.
photo_camera Matteo Salvini Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

A szenátus 149 tagja Matteo Salvini mentelmi jogának megőrzése ellen szavazott, 147 mellette. A kormánytöbbség pártjai Salvini ellen voksoltak, köztük a Liga egy évvel ezelőtti szövetségese, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) is.

Emelt fővel haladok előre. (..) Büszke vagyok arra, hogy megvédtem Olaszországot, ismét ezt tenném, lelkiismeretem tiszta” - írta Salvini, aki belügyminiszterként tiltotta meg a hajó kikötését Lampedusán.

A szavazást megelőző felszólalásában Salvini felidézte az Open Arms Líbia és a Dél-Olaszország közötti útját. Hangsúlyozta, hogy a tavaly nyári kikötőlezárás ellenére a spanyol hajó mindenáron Olaszországban akart kikötni. Szerinte ezt bizonyítja, hogy többször elutasította Spanyolország segítségét. „Nem mentésről volt szó, az Open Arms tudatosan megsértette a törvényeket” - magyarázta Salvini. Kiemelte, hogy a hajó feltartóztatásával a Liga akkori kormányszövetségese, az Öt Csillag Mozgalom és a miniszterelnök, Giuseppe Conte is egyetértett. Úgy látja, a kormánytöbbség a bíróság elé állítással, politikai perekkel akarja őt és a jobboldalt gyengíteni.

Az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet hajójának érkezése egybeesett a tavaly nyári kormányválsággal. Az Open Arms kikötését - 19 nap után - a szicíliai Agrigento ügyésze engedélyezte augusztus 20-án, miközben Giuseppe Conte miniszterelnök benyújtotta lemondását, és ezzel megszűnt az Öt Csillag Mozgalom és a Liga kormánya.

Az ügyészség tavaly ősszel a volt belügyminiszterrel szemben vizsgálatot indított, többek között hivatali hatalommal való visszaélés, személyi szabadság korlátozása, nemzetközi konvenciók megsértése miatt.

A szintén olasz hadihajóhajó, a Gregoretti esetében megvonták Salvini mentelmi jogát, és októberben kell meghallgatásra jelentkeznie az ügyészségen. Az Open Arms ügye annyiban eltérő, hogy külföldi felségjelzésű és civil hajóról van szó.

A mentelmi jog megvonása nem jelenti Matteo Salvini automatikus bíróság elé állítását, erről majd az illetékes vizsgálóbíró dönt az ügyészségi munka alapján. Salvini korábban kijelentette, nem egyedül jár majd a bíróságra, viszi magával Giuseppe Contét is, mivel a hajók feltartóztatása a kormány közös döntése volt. (ANSA/MTI)