Találkozhat az ausztrál nagykövettel a kémkedés vádjával Irán legkeményebb börtönében tartott ausztrál-brit tudós

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Engedélyezték az iráni hatóságok, hogy találkozzon az ausztrál nagykövettel Kylie Moore-Gilbert brit-ausztrál tudós, akit kémkedéssel vádolnak Iránban, és akiről kedden derült ki, hogy átszállították az ország legkeményebb börtönébe. - írja a Guardian.

A találkozót az után hagyta jóvá a bíróság hogy a brit lap megírta, Moore-Gilbert értesüléseik szerint „nagyon rossz fizikai állapotban van” a Qarchak börtönben. Lyndall Sachs nagykövet már korábban is találkozott Moore-Gilberttel, de akkor a nő még a teheráni Evin börtönben tartózkodott, más körülmények között.

Mostani fogvatartási helye, a Qarchak börtön, ahová a politikai foglyokat is zárni szokták, híresen erőszakos hely, és jelenleg a koronavírus is pusztít a falai között. (A koronavírus-járvány kitörésekor több százezer rabot szabadon is engedtek Iránban, Moore-Gilbertet azonban nem.)

A Cambridge-ben végzett, majd a Melbounre-i Egyetemen oktató közelkelet-kutatót 2018-ban vették őrizetbe, amikor egy konferencia meghívására érkezett az országba. A beszámolók szerint a rendezvény több résztvevője tartotta gyanúsnak a tudományos munkáját, ezután jelentették az Iráni Forradalmi Gárdának, melynek tagjai a reptéren, már elindulása előtt vették őrizetbe a nőt. Zárt tárgyaláson ítélték el, sokáig még azt sem árulták el, hogy ki az, akit letartóztattak. 

Arról semmiféle bizonyítékot nem lehetett látni, hogy miért találta az iráni bíróság megalapozottnak a kémkedés vádját. Nemcsak Moore-Gilbert, de az ausztrál kormány is számos alkalommal visszautasította a vádakat, melyet szerintük politikai okok tápláltak. 

Moore-Gilbert még a a teheráni börtönből több levelet is ki tudott juttatni, melyekben arról írt, hogy elkülönítették a többiektől, és nem kap elég élelmet, illetve megfelelő gyógyszereket sem. Azt is állította, hogy az irániak felajánlották neki, hogyha a számukra kémkedne, rögtön szabadon engednék. 


Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó