WHO: Évtizedekig érezni fogjuk a járvány hatását

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A koronavírus-világjárvány olyan katasztrófa, aminek a hatásait sokáig fogjuk érezni a jövőben – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója Genfben.

A járványban több mint 670 ezren haltak meg, és igazoltan több mint 17 millió ember fertőződött meg világszerte, amióta a SARS-CoV-2 nevű vírus a kínai Vuhanban megjelent.

A vírus okozta Covid-19-betegség kiemelten sújtotta az USA-t, Brazíliát, Mexikót és Nagy-Britanniát, ahol a bírálatok szerint a kormányok késlekedtek a megfelelő válasszal. A vírus terjedésének megakadályozását célzó karanténintézkedések súlyosan érintették a gazdaságot, sok térség egy második hullámtól tart.

Ugyan több mint 150 gyógyszergyártó cég dolgozik a védőoltáson, az első vakcinát a várakozások szerint csak 2021 elején lehet majd használni – közölte a héten a WHO.

Bár többet tudunk a vírusról, sok részlet továbbra sem ismert, és a lakosság továbbra is védtelen – mondta Tedrosz.

Sok ország azt hitte, hogy a legrosszabbon már túl van, és most jönnek az újabb hullámok, olyan helyeken, ahol korábban lassabban terjedt a vírus, most nő a fertőzések és a halálesetek száma – mondta. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót