A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Augusztus másodikán tartják a roma holokauszt, vagyis a Porajmos emléknapját. 1944-ben augusztus 2-ról 3-ra virradóra az auschwitzi haláltáborban SS-katonák több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg, ezért 1972 óta az évfordulón emlékeznek a náci népirtás valamennyi cigány áldozatára.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az MTI által közölt felvételen Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára (b) és Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke helyeznek el koszorút az ORÖ dohány utcai székházánál elhelyezett emléktáblánál.

A népirtásról a kormány képviselője mellett a magyarországi pártok is megemlékeztek. a DK közleményében azt írta, hogy a múlt borzalmai nem merülhetnek feledésbe. A liberálisok arról írtak, hogy még gondolatok, kommentárok, indulatok közben odavaetett mondatok formájában sem ismétlődhetnek meg a harmincas-negyvenes években történtek. Az LMP arról írt, hogy a romák nem lehetnek másodrendű állampolgárok. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely pedig arra szólított, hogy emlékezzünk a rasszizmus áldozataira. (Via MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér