A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Augusztus másodikán tartják a roma holokauszt, vagyis a Porajmos emléknapját. 1944-ben augusztus 2-ról 3-ra virradóra az auschwitzi haláltáborban SS-katonák több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg, ezért 1972 óta az évfordulón emlékeznek a náci népirtás valamennyi cigány áldozatára.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az MTI által közölt felvételen Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára (b) és Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke helyeznek el koszorút az ORÖ dohány utcai székházánál elhelyezett emléktáblánál.

A népirtásról a kormány képviselője mellett a magyarországi pártok is megemlékeztek. a DK közleményében azt írta, hogy a múlt borzalmai nem merülhetnek feledésbe. A liberálisok arról írtak, hogy még gondolatok, kommentárok, indulatok közben odavaetett mondatok formájában sem ismétlődhetnek meg a harmincas-negyvenes években történtek. Az LMP arról írt, hogy a romák nem lehetnek másodrendű állampolgárok. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely pedig arra szólított, hogy emlékezzünk a rasszizmus áldozataira. (Via MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót