A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

POLITIKA
2020 augusztus 02., 14:12

Augusztus másodikán tartják a roma holokauszt, vagyis a Porajmos emléknapját. 1944-ben augusztus 2-ról 3-ra virradóra az auschwitzi haláltáborban SS-katonák több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg, ezért 1972 óta az évfordulón emlékeznek a náci népirtás valamennyi cigány áldozatára.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség akkori, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára (b) és Agócs János, az ORÖ elnöke koszorúz a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, az ORÖ székháza falán található emléktáblánál 2020. augusztus 2-án.
photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az MTI által közölt felvételen Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára (b) és Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke helyeznek el koszorút az ORÖ dohány utcai székházánál elhelyezett emléktáblánál.

A népirtásról a kormány képviselője mellett a magyarországi pártok is megemlékeztek. a DK közleményében azt írta, hogy a múlt borzalmai nem merülhetnek feledésbe. A liberálisok arról írtak, hogy még gondolatok, kommentárok, indulatok közben odavaetett mondatok formájában sem ismétlődhetnek meg a harmincas-negyvenes években történtek. Az LMP arról írt, hogy a romák nem lehetnek másodrendű állampolgárok. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely pedig arra szólított, hogy emlékezzünk a rasszizmus áldozataira. (Via MTI)