A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Augusztus másodikán tartják a roma holokauszt, vagyis a Porajmos emléknapját. 1944-ben augusztus 2-ról 3-ra virradóra az auschwitzi haláltáborban SS-katonák több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg, ezért 1972 óta az évfordulón emlékeznek a náci népirtás valamennyi cigány áldozatára.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az MTI által közölt felvételen Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára (b) és Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke helyeznek el koszorút az ORÖ dohány utcai székházánál elhelyezett emléktáblánál.

A népirtásról a kormány képviselője mellett a magyarországi pártok is megemlékeztek. a DK közleményében azt írta, hogy a múlt borzalmai nem merülhetnek feledésbe. A liberálisok arról írtak, hogy még gondolatok, kommentárok, indulatok közben odavaetett mondatok formájában sem ismétlődhetnek meg a harmincas-negyvenes években történtek. Az LMP arról írt, hogy a romák nem lehetnek másodrendű állampolgárok. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely pedig arra szólított, hogy emlékezzünk a rasszizmus áldozataira. (Via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!