Még ma landolhat a Crew Dragon

külföld
2020 augusztus 02., 06:10

Órákon belül a Mexikói-öbölben landolhat a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két amerikai asztronautája a Crew Dragon űrkapszulával, mely ma hajnalban sikerrel vált le az űrállomásról. Ezzel elkezdődött történelmi küldetése utolsó szakasza.

A Crew Dragon leválóban a Nemzetközi Űrállomásról.
photo_camera A Crew Dragon leválóban a Nemzetközi Űrállomásról. Fotó: CHRIS CASSIDY/AFP

A Crew Dragon magánűrhajó, Elon Musk űrvállalata, a SpaceX fejlesztette. Az amerikai űrhajózás történetében ez az első alkalom, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított missziót. A NASA az űrsiklóprogramja leállítása, vagyis kilenc éve először tudott orosz segítség nélkül embereket juttatni a világűrbe.

A Crew Dragon a tervek szerint az ISS-ről történt leválása után 22 órával, magyar idő szerint vasárnap este háromnegyed kilenc körül landol majd a Mexikói-öbölben. Hogy pontosan hol, azt az időjárási körülmények - a szél ereje, a hullámok magassága, a látási viszonyok - is befolyásolják, a személyzet, Robert Behnken és Douglas Hurley kimenekítésén több mint negyven ember dolgozik két kutatóhajón, két gyorsnaszádon és néhány mentőhelikopteren.

Az űrhajósokat a tervek szerint még az egyik kutatóhajó fedélzetén kivizsgálják, a landolás után kb. négy órával szállítják át Floridába hajón vagy helikopteren.