Még ma landolhat a Crew Dragon

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Órákon belül a Mexikói-öbölben landolhat a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két amerikai asztronautája a Crew Dragon űrkapszulával, mely ma hajnalban sikerrel vált le az űrállomásról. Ezzel elkezdődött történelmi küldetése utolsó szakasza.

A Crew Dragon leválóban a Nemzetközi Űrállomásról.Fotó: CHRIS CASSIDY/AFP

A Crew Dragon magánűrhajó, Elon Musk űrvállalata, a SpaceX fejlesztette. Az amerikai űrhajózás történetében ez az első alkalom, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított missziót. A NASA az űrsiklóprogramja leállítása, vagyis kilenc éve először tudott orosz segítség nélkül embereket juttatni a világűrbe.

A Crew Dragon a tervek szerint az ISS-ről történt leválása után 22 órával, magyar idő szerint vasárnap este háromnegyed kilenc körül landol majd a Mexikói-öbölben. Hogy pontosan hol, azt az időjárási körülmények - a szél ereje, a hullámok magassága, a látási viszonyok - is befolyásolják, a személyzet, Robert Behnken és Douglas Hurley kimenekítésén több mint negyven ember dolgozik két kutatóhajón, két gyorsnaszádon és néhány mentőhelikopteren.

Az űrhajósokat a tervek szerint még az egyik kutatóhajó fedélzetén kivizsgálják, a landolás után kb. négy órával szállítják át Floridába hajón vagy helikopteren.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér