"Miért ne történhetne meg?" - reagálta az Index-ügyre Gulyás miniszter

POLITIKA
2020 augusztus 02., 06:38

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter módot talált rá, hogy hencegjen a foglalkoztatási adatokkal, még ha még saját statisztikáik szerint is 38 ezerrel dolgoztak kevesebben idén júniusban. mint egy éve. Gulyás szerint azonban még így is több embernek van munkája, mint idén januárban volt. Ez amúgy a mezőgazdasági idénymunkák miatt mindig így van, vagyis ha a nyáron kevesebben dolgoznának, mint télen, az komoly tragédia volna.

Gulyás szerint a foglalkoztatási statisztikák bizonyítják, hogy a kormány állta az ígéretét: ahány munkahelyet megszüntet a vírus, annyit teremtenek újra.

Más megszűnő munkahelyek apropóján már sokkal visszafogottabban értékelte a kormány lehetséges szerepét. Amikor az Index szerkesztőségéről kérdezték, ahol lassan másfél hete szinte a teljes szerkesztőség felmondott, mert a kormány médiaintézője, Vaszily Miklós ellenőrzése alá került tulajdonos kirúgta, majd kérésük ellenére se vette vissza főszerkesztőjüket. Gulyás szerint a kormánynak ebbe "nincs lehetősége beleszólni", mert ez egy "szerkesztőségen belüli vita", a lap pedig "magántulajdonos" birtokában van. "Vádként fogalmazódik meg a kormánnyal szemben, hogy ilyen megtörténhet, de miért ne történhetne meg" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte "akkor sérülne a sajtószabadság, ha a kormány beleszólna".

Rádióinterjújában Gulyás emellett még dicsérte a kormány járványellenes intézkedéseit, és közölte, hogy ha megakadályozzuk a vírus behurcolását, akkor "Magyarországon a jelenlegi szabályok fenntartása mellett, amelyek beváltak, a fertőzésszám megmaradhat az európai összehasonlításban is alacsonynak mondható szinten". (Via MTI)