200 millió eurónyi fejlesztési pénzre mondott nemet a magyar kormány, mert nem engedett a civilek támogatásának ügyében

politika
2020 augusztus 04., 05:03

A Népszava ír arról, hogy a magyar kormány még mindig nem kötött megállapodást a 2014-2020 közötti költségvetési időszakra az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izland, Liechtenstein és Norvégia kormányával a hármak által finanszírozott projektek megvalósítására.

A három északi ország, cserébe azért, hogy hozzáférjenek az EU piacaihoz, komolyabb összegekkel támogatja a szegényebb uniós tagállamokat, így Magyarországot. A pénzek jelentős részének felhasználásáról a kormány dönthet, van azonban egy kisebb szelet, melyet a civil társadalom finanszírozására fordítanak, és melynek sorsáról pályáztatás útján kijelölt szervezet dönthet. Magyarországon sokáig ezt a feladatot az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium látta el, míg a Fidesz hadjáratot nem indított ellenük, végül azt akarták elérni, hogy beleszólhassanak, ki döntsön a civilek pénzéről is, ezt azonban az északi országok nem fogadták el.

Ennek következményeként ebben az időszakban Magyarország közel 109 millió euró fejlesztési pénztől esett el az EGT Alapból, és nem jött egy fillér sem a Norvég Alap 105,7 millió eurójából sem, azaz Magyarország 214 millió euróval lett szegényebb. Még egyszer: e pénzek jelentős részének sorsáról a kormány dönthetett volna.

Mint a lap írja, az EGT/Norvég Alapokról készült friss kiadvány szerint a finanszírozásra kijelölt 15 ország közül Magyarország az egyetlen, amely 2014 óta nem jutott támogatáshoz.