Senki nem tudja, hol lehet I. János Károly

külföld
2020 augusztus 04., 15:39

A fél Ibériai-félsziget azt találgatja, hova tűnhetett a 82 éves I. János Károly, aki egy tegnap megjelent levélben tudatta az alattvalókkal, hogy elhagyja Spanyolországot. A miniszterelnök sem tudja, merre járhat, de méltatta a döntését, amely szerinte elősegíti az ország stabilitását.

A 2014-ben lemondott János Károly ugyanis azzal indokolta távozását, hogy ezzel szeretné segíteni fiát és örökösét, VI. Fülöpöt. Sokan azonban az igazságszolgáltatás elől menekülő bűnöző trükkjét látják csak a lépésben.

János Károly király 2005-ben az estorili kaszinó előtt
photo_camera János Károly király 2005-ben az estorili kaszinó előtt Fotó: KAI-UWE KNOTH/DPA/AFP

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy „János Károly világossá tette, hogy szükség esetén a jogrendszer rendelkezésére áll, éppen úgy, mint minden más spanyol állampolgár”. Koalíciós partere, a baloldali Podemos ugyanakkor hangosan bírálta a döntést, az egyik miniszter azt mondta, nem hajlandók elfogadni a korrupciót és a büntetlenséget.

A volt uralkodó ellen Spanyolországban és Svájcban is vizsgálat zajlik pénzügyi visszaélések miatt. A gyanú szerint János Károly több mint hatmillió eurót kapott azután, hogy egy spanyol konzorcium nyerte el a Medinát és Mekkát összekötő nagy sebességű vasútvonal építésének második fázisát Szaúd-Arábiában. A pénzt állítólag a szaúd-arábiai uralkodótól kapta, és egy svájci bankba tette.

De hol lehet most?

A La Vanguardia szerint hétfő kora reggel Portugáliába ment, és onnan az egykori gyarmatra, a Karib-tengeri Dominikára tart. Egy másik napilap, az ABC szerint már meg is érkezett. Az El Confidencial szerint Portugáliában, Franciaországban vagy Olaszországban lehet. Az El País egyelőre tartózkodik a találgatásoktól.

A portugál média azt jelentette, hogy Estorilban van, ami több szempontból is adekvát választásnak tűnik. Egyrészt mert János Károly ott töltötte gyerekkora egy részét, másrészt mert az óceánparti üdülőhely a II. világháború után a különböző okokból menekülni kényszerülő arisztokraták és államférfiak menedéke lett, Horthy is itt töltötte utolsó éveit.

link Forrás

A most 82 éves János Károly csaknem negyven évig ült a trónon, és igen nagy szerepet játszott a modern, demokratikus Spanyolország békés felépítésében Francisco Franco diktátor 1975-ös halála után. (BBC, MTI)