Erős Jánoshoz, a szoci kormányok alatt bűvészkedő exbankárhoz köthető céggel szerződött a XI. kerület

POLITIKA
2020 augusztus 05., 16:17

Tízmilliós szerződést kötött a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek gazdálkodásának átvilágítására a XI. kerületi önkormányzat. A meghívásos pályázaton a nyertes vállalkozás kiválasztásáról és megbízásáról Újbuda DK-s polgármestere, László Imre saját hatáskörben dönthetett. Az ő választása pedig

a Stark Capital Zrt.-re esett.

Erről tanúskodik az a birtokunkba került vállalkozói szerződés, amelyet 2020. május 29-én szignózott a polgármester és a nyertes cég vezetője, Bató Csaba. Batón, és a céget a cégnyilvántartás szerint tulajdonló Erős Dánielen keresztül a Stark Capital a volt MFB-vezér Erős Jánoshoz köthető, akiről 2016-ban írta meg a Direkt36, hogy offshore cége üzletei miatt 2014-15-ben

pénzmosás gyanújával nyomoztak az osztrák hatóságok.*

Erős János a Panamában bejegyzett Garuda Group nevű cégével 2007 és 2009 között keveredett olyan osztrák bizniszekbe, amelyek fölkeltették a hatóságok gyanúját. A Garuda ausztriai partnere pedig nem más volt, mint a csodálatos Heinrich Pecina, az ember, aki megvette Orbán Viktornak a magyar sajtót, és aki bezáratta a Népszabadságot. A gyanús üzlet a Panama-iratok kiszivárogtatása révén került az osztrák hatóságok látókörébe: az akkoriban – még MSZP-kormányok alatt – az állami Magyar Fejlesztési Bankot vezető Erős János cége látszólag indokolatlanul adott 5,4 millió eurónyi hitelt Pecina egyik cégének, VCC Financial Information Services GmbH-nak, néhány hónappal később viszont mindenestül vissza is fizette a hitelt az adós.

Az ügyet feltáró osztrák Falter hetilap információi szerint a bécsi ügyészség nyomozott a Garuda-ügylet után, de ez az eljárás 2015 áprilisában egy év után eredménytelenül zárult. „Pénzmosás tekintetében büntetőjogilag releváns magatartás nem bizonyítható” – idézte 2016 tavaszán a lap a hatósági indoklást.

Erős János 2010-ben a Fidesz választási győzelme után mondott le a Magyar Fejlesztési Bank vezetéséről, mondván, az állami bank irányítása a mindenkori kormányhoz fűződő bizalmi állás. Azóta háttérbe húzódott, de 2018-ban az Index írta meg róla, hogy irodája az MFB Nádor utcai épületével szemben van, és ide van bejegyezve fia, Erős Dániel cége, a Stark Capital Zrt. is. A cégvezető és Erős János között szintén egyértelmű a kapcsolat: Bató Csaba ugyanis az Erős irányítása alatt álló MFB befektetési cégének, az MFB Invest Zrt.-nek volt a vezérigazgatója. (Korábban tévesen az MFB volt vezérigazgató-helyetteseként hivatkoztunk Bató Csabára.)

Erős és a Stark Capital kapcsolatának legfrissebb bizonyítéka, hogy a budai Rác fürdőhöz tartozó szállodát és az Orom utcát alagúton összekötő siklóprojekthez a 2018-as Index-cikk szerint Bató és Erős adnak tanácsokat, miközben a beruházásért felelős projektcég egyik tulajdonosa a Stark Capital Zrt.

Mikor kiderült, hogy a László Imre vezette újbudai önkormányzat meghívta az önkormányzati cégek átvilágításáról szóló pályázatra a Stark Capitalt, a Momentum kerületi képviselői kezdtek tiltakozásba a lépés ellen.

„Átláthatatlan üzleteket bonyolító offshore cégeket tulajdonolt üzletember érdekeltségének felkérése egy ilyen átvilágításra nagyon rossz fényt vet a kerületi önkormányzatra. Nem szeretnénk, még csak közvetetten sem, együttműködni Erős Jánossal” - kommentálta a szerződéskötés hírét a 444-nek Bedő Dávid, újbudai momentumos önkormányzati képviselő. Hozzátette, a László Imre kabinetje egyelőre nem reagált érdemben a szerződéskötés ellen szót emelő képviselők tiltakozására.

Hogy ismeri-e a Stark Capital hátterét és Erős János offshore ügyeit, és ezzel együtt rendben találja-e a cég megbízását az átvilágítással, mi is megkérdeztük László Imrét. Amint válaszokat kapunk a polgármester kabinetjétől, cikkünket frissítjük.

A XI. kerületi önkormányzatnak valahogy nincs érzéke a botránymentes átvilágításokhoz: 2019 év végén annak a Czeglédy Csabának az ügyvédi irodáját bízta meg a kerület – a szintén DK-s vezetésű VII. kerülettel egyetemben – az önkormányzat szerződéseinek átvilágításával és jogi képviselettel sajtóperes ügyekben, akit korábban költségvetési csalás bűntette miatt jogerősen három év két hónap börtönbüntetésre ítélt a bíróság.

* Cikkünk eredeti verziójában azt írtuk, hogy offshore cége üzletei miatt Erős János ellen nyomoztak pénzmosás gyanújában az osztrák hatóságok. A nyomozás azonban kizárólag a Garuda Group és az osztrák Heinrich Pecina üzletét érintette, ezért az "ellene" szó 2022. június 7-én kikerült a cikk vonatkozó mondatából.