Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával köt szerződést két DK-s vezetésű kerület

politika
2019 november 09., 08:52

A Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával szerződött az önkormányzat folyó szerződéseinek átvilágítására és sajtóperes ügyekre Erzsébetváros új vezetése, de Újbudán is előkészítés alatt áll a szombathelyi független önkormányzati képviselő irodájának megbízási szerződése - írja az Index.

A VII. kerület új DK-s polgármestere, Niedermüller Péter azt mondta, nem a teljes, céges átvilágítást bízták Czeglédyékre, hanem annak a munkának egy részét, míg a cégek átvilágítását egy másik iroda végzi. Az eddigi tucatnyi ügyvédi megbízást felmondta a kerület. Czeglédy szerződése és a megbízás értéke nem nyilvános, de Niedermüller szerint később az lesz. „A jogi képviselő egy bizalmi pozíció, éppen ezért én is azokkal szerződöm, akikben meg tudok bízni” - magyarázta a polgármester. 

A másik DK-s polgármester, László Imre megerősítette, hogy Czeglédy Csaba lesz a XI. kerület ügyvédje is: a teljes átvilágítási folyamat mellett sajtóügyekben is képviselik Újbudát. 

A NAV munkatársai vezetik Czeglédy Csabát az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke
photo_camera A NAV munkatársai vezetik Czeglédy Csabát az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI/MTVA

Czeglédy az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem nyilatkozik.

Czeglédy 1998-tól hosszú időn át volt szocialista politikus Szombathelyen, az alpolgármesteri tisztségig vitte. Ügyvédként rendszeresen és régóta képviseli Gyurcsány Ferencet, Dobrev Klárát és más DK-s politikusokat. Tavasszal felkerült a DK európai parlamenti listájára, ezért az ellene folyó büntetőügyet felfüggesztették a mentelmi jog miatt. Az önkormányzati választáson már függetlenként indult és szerzett önkormányzati képviselői pozíciót Szombathelyen.

A Czeglédy Csaba vezette, döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. célja a vádirat szerint 2011-től áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. Februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben. Október végén jogerősen három év, illetve két év hat hónap börtönre ítélt a Szegedi Törvényszék három olyan vádlottat, aki beismerte bűnösségét és a büntetésről az ügyészséggel egyezséget kötött.

A DK szerint koncepciós eljárásról van szó. Egy nyári hír szerint 26-szor kell helyreigazítania magát a köztévének a Czeglédy Csabáról tett valótlan állítások miatt.

Frissítés: A Momentum újbudai és erzsébetvárosi képviselői egyik kerületben sem tudtak előre Czeglédy kiválasztásáról, a döntést polgármesteri hatáskörben, egyeztetés nélkül hozták a kerület vezetői - olvasható a közleményükben. „Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását a Fidesztől átvett önkormányzatokban, de egy öngól: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy egy pártközeli, egyértelműen nem független, korábbi MSZP-s politikust bíz meg önkormányzati cégek átvilágításával. Ez a koalíciós városvezetés közös morális követelményeibe nem fér bele. A helyzet pont olyan, mintha Orbán Viktor ügyvédjét, Bajkai Istvánt bízná meg átvilágítással a kormány – a DK ebben az esetben nyilvánvalóan fel lenne háborodva” - írják. 

A helyi momentumosok közleménye kitér rá, hogy Czeglédy Csaba ellen nem csak folyamatban van egy eljárás, hanem a magyar bíróság már elítélte, méghozzá 2010 – „tehát a jogállamiság fokozatos lebontását és a bírói függetlenség felszámolását célzó első fideszes intézkedések” – előtt, adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. „Meggyőződésünk, hogy mindezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, a Momentum alpolgármesterei pedig mindkét kerületben előzetesen jelezték a polgármestereknek, még a döntés sajtónyilvánosságra kerülése előtt, hogy ellenzik a döntést.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.