26-szor kell helyreigazítania magát a köztévének a Czeglédy Csabáról tett valótlan állítások miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

26 híradóban kell lehoznia az M1-nek azt a 6 helyreigazítást, melyre a Kúria a Czeglédy Csabáról terjesztett valótlan állítások miatt kötelezte a köztévét - írta az Index.

Nem sokkal később a Kúria is közleményt küldött, amely szerint a legutóbb a DK európai listájára is felkerült Czeglédy Csaba sajtó-helyreigazítás perében „a felperes keresetének részben helyt adó, összesen 6 db helyreigazítást elrendelő jogerős ítéletet hatályában fenntartotta és az alperest perköltség megfizetésére kötelezte.”

Mint kiderült, a problémát az jelentette, hogy 2017 szeptemberében az M1 Híradó sorozatosan azt közölte, hogy az ún. Czeglédy-ügyben „közel ezer”, „több mint ezer”, illetve „több ezer” károsult vár hiába a munkabérére. A Kúria a másodfokú bírósággal megegyezően azt állapította meg, hogy „a számokat az alperes nem tudta bizonyítani, legfeljebb néhány tucat, majd néhány száz igényt érvényesítő személyről merült fel adat. Miután ez a különbség nagyságrendinek volt tekinthető, a Kúria nem fogadta el, hogy a különbségnek a felperes személyének megítélése szempontjából nincs jelentősége.” 

Azt az alperesi álláspontot sem fogadta el a Kúria, hogy a közlések csupán az alperes becslését, azaz véleményét fejezték volna ki – az adott időszakban ugyanis hivatalos adatot arra jogosult szervek nem adtak ki. Arra ugyan alappal hivatkozott az alperes, hogy közügyről van szó, de valótlan tényállításra ez sem jogosítja fel a sajtószervet - írta a Kúria.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.