26-szor kell helyreigazítania magát a köztévének a Czeglédy Csabáról tett valótlan állítások miatt

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

26 híradóban kell lehoznia az M1-nek azt a 6 helyreigazítást, melyre a Kúria a Czeglédy Csabáról terjesztett valótlan állítások miatt kötelezte a köztévét - írta az Index.

Nem sokkal később a Kúria is közleményt küldött, amely szerint a legutóbb a DK európai listájára is felkerült Czeglédy Csaba sajtó-helyreigazítás perében „a felperes keresetének részben helyt adó, összesen 6 db helyreigazítást elrendelő jogerős ítéletet hatályában fenntartotta és az alperest perköltség megfizetésére kötelezte.”

Mint kiderült, a problémát az jelentette, hogy 2017 szeptemberében az M1 Híradó sorozatosan azt közölte, hogy az ún. Czeglédy-ügyben „közel ezer”, „több mint ezer”, illetve „több ezer” károsult vár hiába a munkabérére. A Kúria a másodfokú bírósággal megegyezően azt állapította meg, hogy „a számokat az alperes nem tudta bizonyítani, legfeljebb néhány tucat, majd néhány száz igényt érvényesítő személyről merült fel adat. Miután ez a különbség nagyságrendinek volt tekinthető, a Kúria nem fogadta el, hogy a különbségnek a felperes személyének megítélése szempontjából nincs jelentősége.” 

Azt az alperesi álláspontot sem fogadta el a Kúria, hogy a közlések csupán az alperes becslését, azaz véleményét fejezték volna ki – az adott időszakban ugyanis hivatalos adatot arra jogosult szervek nem adtak ki. Arra ugyan alappal hivatkozott az alperes, hogy közügyről van szó, de valótlan tényállításra ez sem jogosítja fel a sajtószervet - írta a Kúria.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.