Éhségsztrájkba kezdtek kiutasított külföldiek a nyírbátori idegenrendészeti fogdán

külföldi
2020 augusztus 06., 08:11

„52 külföldi fogvatartott többsége ma éhségsztrájkba kezdett a nyírbátori idegenrendészeti fogdán” - írja a Magyar Helsinki Bizottság a szervezet Facebook-oldalán. Hozzáteszik: nem bűnelkövetőkről, hanem olyan Magyarországon élő - nem uniós országból származó - külföldiekről van szó, akiket különböző okokból kiutasítottak a hatóságok.

Első számú kérésük, „hogy találkozni szeretnének jogvédőkkel és újságírókkal”.

Fogvatartási körülményeikre panaszkodva túlzsúfoltságról számolnak be, valamint sokuk számára nem is világos, hogy miért kerültek őrizetbe

- írja a Helsinki.

link Forrás

Hozzáteszik: a Magyar Helsinki Bizottság számos panaszt kapott az utóbbi időben Nyírbátorból, ahol többek között olyan embereket is fogva tartanak kitoloncolást előkészítő őrizetben, akiknek már gyerekeik is születtek Magyarországon. „Aggódó magyar nők és gyerekek tartanak attól, hogy házastársukat, párjukat vagy apjukat hosszasan fogják őrizetben tartani, míg végül kitoloncolják őket Európából” - fogalmaznak.

Három éve már, hogy nem ellenőrizheti független civil szervezet az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság intézményrendszerében uralkodó körülményeket: az OIF és a rendőrség ennyi ideje mondta fel erről szóló együttműködési megállapodását a Helsinki Bizottsággal.

„A fogvatartottak azóta sokkal inkább ki vannak szolgáltatva a hatóságoknak. Ez a mostani helyzet is jól példázza, milyen fontos a fogvatartási helyek civil kontrollja, amelynek segítségével elkerülhetőek lennének az ehhez hasonló feszültségek. Ez pedig nyilván a hatóságoknak is érdeke” - zárul az MHB közleménye.

A címben korábban tévesen azt írtuk: a nyíregyházi őrzött szálláson indult az éhségsztrájk, de az OIF intézménye Nyírbátorban található.