Franciaországban és Spanyolországban is újra rekordokat döntenek a fertőzésszámok

járvány
2020 augusztus 06., 05:00

A koronavírus-járvány első hullámával leginkább sújtott európai országokban megint durvul a helyzet. Franciaországban az elmúlt két hónapban soha nem regisztráltak egy nap alatt alatt annyi új fertőzöttet, mint szerdán: 24 óra leforgása alatt 1695 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust.

A járvány eddig több mint 30 ezer halálos áldozatot szedett az országban, ami Európában a harmadik legnagyobb halálozási szám, az Egyesült Királyság és Olaszország után.

A súlyosbodó járványhelyzet miatt több nagyvárosban szigorítottak a járványügyi szabályokon: Toulouse-ban újra kötelező lett az utcai maszkhasználat a forgalmasabb köztereken, Párizsban és más nagyvárosokban is hasonló intézkedések várhatók.

Eközben Spanyolországban a járványügyi zárlat júniusi feloldása óta az elmúlt napon találták a legtöbb napi új koronavírus-fertőzöttet: itt is 1700-nál több új megbetegedést regisztráltak. A járvány kezdete óta történt koronavírushoz köthető halálesetek száma most 28499-nél jár az országban.

Mindennek köszönhetően csütörtöktől a következő felülvizsgálat időpontjáig zöldről sárga jelzésűre változott Spanyolország a magyar országbesorolási rendszerben. Ez azt jelenti, hogy a Spanyolországból érkező magyar állampolgárok, és az onnan beutazó nem magyar állampolgárok is az egy negatív koronavírusteszttel szabadulhatnak a karanténból.

Olaszországban ugyan egyelőre nem kell tartani a járvány újbóli berobbanásától, az olasz hatóságok azonban komolyan veszik a járványügyi szabályok betartását, hogy ez így is maradjon. Erre utal legalábbis, hogy épp kitiltani készülnek a Ryanair fapados légitársaságot az olasz repterekről, a cég ugyanis szerintük nem tartja be a Covid-19-hez kapcsolódó egészségügyi biztonsági szabályokat:

például nem gondoskodnak róla, hogy járataikon az utasok megtarthassák a védőtávolságot.

A Ryanair persze határozottan tagadja ezeket a vádakat - írja a Guardian.

Világszinten a koronavírus-járvány továbbra is az Egyesült Államokat, Brazíliát és Indiát sújtja a leginkább: Az USA-ban 4 823 797 fertőzött volt eddig, 158 249-en haltak meg és 1 577 851-en gyógyultak meg. Brazíliában 2 859 073 fertőzöttről, 97 256 halálos áldozatról és 2 190 361 gyógyultról tudni. Indiában 1 908 254 fertőzöttet, 39 795 halálos áldozatot és 1 282 215 gyógyultat jegyeztek fel. A halálos áldozatok száma világszerte csütörtökön lépte át a 700 ezret. (via BBC, Guardian, MTI)