New York főügyésze keresetet nyújtott be az amerikai fegyverszövetség feloszlatására

külföld
2020 augusztus 06., 17:37

New York főügyésze, Letitia James perkeresetet nyújtott be a befolyásos fegyverlobbi, az Országos Fegyverszövetség (NRA) ellen, azzal vádolva a szervezet elnökét és csúcsvezetőit, hogy dollármilliókat tulajdonítottak el a szervezettől. A főügyész egyúttal az NRA feloszlatását is javasolta.

Letitia James „a kapzsiság, a visszaélés és az égbekiáltó törvénytelenség táptalajának” minősítette az NRA-t, ami szerinte „évtizedeken keresztül ellenőrzés nélkül tevékenykedett, miközben csúcsvezetői milliókkal tömték meg a saját zsebüket”.

Az 1871-ben alapított és több mint 5 millió tagot számláló NRA az amerikai politikai élet nagyon befolyásos fegyverlobbija, mégsem lobbiszervezetként, hanem jótékonysági egyesületként jegyezték be, illetve az ilyen csoportokra érvényes törvények szerint működhetett. A vezetője Wayne LaPierre, akit a többi vezetővel együtt a vádirat szerint eltulajdonított összegek, több tízmillió dollár megtérítésére kötelezné a New York-i ügyészség.

A vádiratban LaPierre mellett a szervezet három másik vezetője szerepel: Josh Powell volt elnökhelyettes, John Frazer, a szervezet főtanácsnoka és Woody Phillips, a volt kincstárnok. Mind „több állami és szövetségi törvényt sértettek meg”, és nemcsak önmaguknak, hanem családtagjaiknak, barátaiknak és szövetségeseiknek is tekintélyes pénzeket juttattak. A vádirat szerint az elmúlt három évben kb. 64 millió dollárt loptak el a szervezettől.

A manhattani legfelsőbb bíróságon benyújtott kereset polgári pert irányoz elő, de Letitia James büntető pert is indítványozhat, bár egyelőre nem derült ki, hogy ez lenne a szándéka.

Letitia James sajtótájékoztatója az NRA elleni perkeresetről 2020. augusztus 6-án.
photo_camera Letitia James sajtótájékoztatója az NRA elleni perkeresetről 2020. augusztus 6-án. Fotó: Michael M. Santiago/AFP

„Az NRA befolyása olyan erőteljes, hogy a szervezetet évtizedeken keresztül nem ellenőrizték” – áll az ügyész közleményében. Letitia James szerint mivel a szervezet a csalás és a visszaélés melegágya, ezért a feloszlatását is szorgalmazza. „Egyetlen szervezet sem állhat a törvények felett” – mondta az ügyésznő.

A New York-i ügyészség 2019 februárja óta folytatott nyomozást az NRA-nél feltételezett visszaélések ügyében. Az NRA közleményben minősítette alaptalannak a vádakat, és közölte, az ügyész „előre megfontolt szándékkal támadta meg” a szervezetet, és ezzel egyben az amerikaiaknak azt az alkotmányban rögzített jogát is, hogy fegyvert tartsanak és viseljenek.

Donald Trump amerikai elnök újságíróknak azt mondta: az NRA-nek – amit New Yorkban jegyeztek be jótékonysági szervezetként – New Yorkból Texasba kellene költöznie. Az NRA központi irodája egyébként a virginiai Fairfax városában van. (BBC, MTI)