191 emberrel a fedélzetén kettétört az Air India Express egyik repülője

külföld
2020 augusztus 07., 17:35
A landolás során kettétört gép roncsai között kutatnak sérültek, túlélők után az indiai Kerala repterén.
photo_camera A landolás során kettétört gép roncsai között kutatnak sérültek, túlélők után az indiai Kerala repterén. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP
  • 191 emberrel a fedélzetén érte baleset az Air India Express Dubajból Keralába tartó Boeing 737-esét.
  • A legfrissebb jelentések szerint legalább 16 halottja van a balesetnek.
  • A roncsok közül 120 sérültet is sikerült kimenteni.
  • A gépet az indiai kormán bérelte, a koronavírusjárvány miatt külföldön rekedt indiaiakat szállítottak vele haza.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Leszállás közben szenvedett tragikus balesetet az Air India Express egy Boeing 737-ese, jelentette a BBC. A Dubajból Keralába tartó gép a landolás során lesodródott a futópályáról, és kettétört.

A gép fedélzeténb 184 utas, köztük tíz gyerek, illetve hét fő személyzet tartózkodott. A BBC a helyi hatóságokra hivatkozva egyelőre 35 sérültről adott hírt, de a mentés még folyamatban van, az áldozatok száma még emelkedhet.

Update 19:42: A gépet az indiai kormány bérelte, a koronavírusjárvány miatt külföldön rekedt indiaiak hazaszállítására.

Az Indiai repülésbiztonsági hatóság, a DCGA tájékoztatása szerint a gép túlfutott a futópályán, majd egy völgybe zuhanva kettétört. Tudomásuk szerint a gép fedélzetén a baleset bekövetkeztekor nem volt tűz. A baleset helyi idő szerint este hétkor (magyar idő szerint délután fél négykor) történt, nagy felhőszakadás közepette. A térségben most van csúcsán a monszun, amit árvizek és földcsuszamlások kísérnek.

„Elkeserít az Air India Express tragikus balesetének a híre. Utasítottam a katasztrófavédelmet, hogy siessenek a helyszínre, és segítsék a kutató-mentő munkát” – írta a Twitterén Amit Shah indiai belügyminiszter.

Update 19:54: A Guardian a Reuters jelentése alapján legalább két halottról ír. "Úgy hisszük, ketten meghaltak, 35-en pedig megsérültek, de még a mentés közepén vagyunk" - nyilatkozta a brit hírügynökségnek Abdul Karim körzeti rendőrfőnök.

Update 20:38: 16 halottja és száznál több sérültje van az Air India Express Dubajból Keralába tartó különjárata szerencsétlenségének a legfrissebb hírek szerint. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint valószínű, hogy a túlélők egyike se úszhatta meg sértetlenül a szerencsétlenséget. A gépen tartózkodó 191 ember közül ezidáig legalább 130-at találtak meg.

Update 22:55: A Bloomberg értesülése szerint legalább 17 a halálos áldozatok száma. A gép állítólag hátszélben és özönvízszerű esőben próbált leszállni. Az általános gyakorlat szerint a nagy gépek széllel szemben szállnak le és fel, a hátszél megnehezíti a pilóták dolgát. Az utasok többsége Dubajból hazatérő, a járvány miatt állást vesztett indiai vendégmunkás volt.