Elvitte a NAV az egyik legnagyobb magyar élelmiszerlánc tulajdonosát

Több 444 videó?
Szeretném

A NAV nyomozói a napokban őrizetbe vettek egy „közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost” Debrecenben.

A hatóság közleménye szerint a vállalkozó egy év alatt 3,6 milliárd forint osztalékot vett fel vállalkozásaiból, ami után nem fizetett adót. A milliárdos üzletember letartóztatásban van, ügyvédje is gyanúsított. Kelet-Magyarország egyik meghatározó élelmiszerláncának tulajdonosa 2017-ben több gazdasági társaságtól 3,6 milliárd forint osztalékot vett fel. Az ügyvédje segítségével az Egyesült Arab Emírségekben szerzett letelepedési jogot, arab fedővállalkozást és hivatalos lakcímet, hogy ezekkel a hamis adatokkal elkerülje több mint 540 millió forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon.  

A nyomozás kiderítette, hogy a vállalkozó külföldi életvitele csak álca, valójában itthon él, Magyarországról irányítja üzleteit, így az adómentességre sem jogosult. A számos élelmiszer-áruház és egy hajdúszoboszlói négycsillagos wellness-szálloda tulajdonosát balatoni villájában fogták el a NAV munkatársai.

A NAV által közölt adatok alapján a Napi.hu arról ír, hogy K. Ferenc vállalkozóról lehet szó, aki a cégadatok szerint valóban egy, az Egyesült Arab Emírátusokban lévő címet jelölt meg lakhelyéül. Hozzáteszik, hogy a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint egyik cégén több mint 2,5 milliárd forint értékű jelzálog is van több ingatlanon és ingóságon, valamint az eredménytartalék terhére - a 2019-es beszámoló szerint 2 milliárd forintot osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak. A vállalkozó más érdekeltségei esetében is több százmillió forintos zálogbejegyzések szerepelnek. 

A 24.hu pedig úgy értesült, hogy  K. Ferenc egykor a CBA Kereskedelmi Kft.-ben is tulajdonos volt, valamint érdekeltségébe tartozik a hajdúszoboszlói négycsillagos Délibáb Hotel is. 

Az akcióban ingatlanokat zároltak és bankszámlákat foglaltak le, a biztosított vagyon értéke megközelíti az egymilliárd forintot. Vizsgálják ugyanakkor más évek milliárdos osztalékfelvételeit is.

A vállalkozó vadászházában tartott házkutatáson több doboz engedély nélküli éles lőszer és mintegy ezer liter, tisztázatlan eredetű gyümölcspálinka is előkerült.A vállalkozót és ügyvédjét bűnszövetségben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Az üzletember letartóztatásban van.