11 halott a gyújtogatás miatt kitört cseh toronyháztűzben, 5 ember kiugrott az ablakon

bűnügy
2020 augusztus 09., 05:34
photo_camera A helyszín, bámészkodókkal. Fotó: LUKAS KABON/AFP

Szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki egy lakás a Prágától 300 kilométerre található, kelet-csehországi Bohumin kisváros egyik 13 emeletes toronyházának 11. emeletén szombaton.

Hat ember - köztük 3 gyerek - halt szörnyet abban a lakásban, amelyiknek valaki felgyújtotta az ajtaját a 11. emeleten, öten pedig a két legfelső emelet lakásainak ablakaiból vetették magukat a mélybe a terjedő lángok és füst elől.

Egy szemtanú a Pravo című lapnak azt nyilatkozta, hogy két embert látott egy ablakpárkányon ülni, lángoló ruhában, majd az egyikük kiugrott.

Vladimir Vlcek, az oltásban résztvevő tűzoltók parancsnoka azt nyilatkozta, hogy másodpercekre voltak attól, hogy felfújják a becsapódást csillapító párnákat, amikor a pánikba esett emberek leugrottak. Így lett ennyi áldozat annak ellenére, hogy a tűzoltók a tűzjelző megszólalásától számítva 5 percen belül a helyszínen voltak, autókkal és helikopterrel.

photo_camera Fotó: LUKAS KABON/AFP

Jan Hamacek belügyminiszter tévényilatkozatában megerősítette, hogy szándékos gyújtogatás történhetett, aminek hátterében egy hosszú ideje tartó szomszédsági konfliktus állhatott. Egy embert le is tartóztattak, de azt egyelőre nem erősítették meg, hogy az maga a gyújtogató lenne.

A tűzoltók szerint a tettes valamilyen égésgyorsító anyagot, talán benzint használhatott, a tűz ezért terjedhetett ennyire gyorsan.

(via archyde.com, france24, 24.hu)