11 halott a gyújtogatás miatt kitört cseh toronyháztűzben, 5 ember kiugrott az ablakon

A helyszín, bámészkodókkal.Fotó: LUKAS KABON/AFP

Szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki egy lakás a Prágától 300 kilométerre található, kelet-csehországi Bohumin kisváros egyik 13 emeletes toronyházának 11. emeletén szombaton. 

Hat ember - köztük 3 gyerek - halt szörnyet abban a lakásban, amelyiknek valaki felgyújtotta az ajtaját a 11. emeleten, öten pedig a két legfelső emelet lakásainak ablakaiból vetették magukat a mélybe a terjedő lángok és füst elől. 

Egy szemtanú a Pravo című lapnak azt nyilatkozta, hogy két embert látott egy ablakpárkányon ülni, lángoló ruhában, majd az egyikük kiugrott.

Vladimir Vlcek, az oltásban résztvevő tűzoltók parancsnoka azt nyilatkozta, hogy másodpercekre voltak attól, hogy felfújják a becsapódást csillapító párnákat, amikor a pánikba esett emberek leugrottak. Így lett ennyi áldozat annak ellenére, hogy a tűzoltók a tűzjelző megszólalásától számítva 5 percen belül a helyszínen voltak, autókkal és helikopterrel. 

Fotó: LUKAS KABON/AFP

Jan Hamacek belügyminiszter tévényilatkozatában megerősítette, hogy szándékos gyújtogatás történhetett, aminek hátterében egy hosszú ideje tartó szomszédsági konfliktus állhatott. Egy embert le is tartóztattak, de azt egyelőre nem erősítették meg, hogy az maga a gyújtogató lenne.

A tűzoltók szerint a tettes valamilyen égésgyorsító anyagot, talán benzint használhatott, a tűz ezért terjedhetett ennyire gyorsan.

(via archyde.com, france24, 24.hu)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.