Kötelezővé tették a maszkviselést Párizs legforgalmasabb utcáin

Az esetszámok növekedése miatt hétfőtől kötelező a maszkviselés a Párizst is magában foglaló Île-de-France régió legforgalmasabb részein. A fővárosban ez több száz utcát érint, beleértve a Szajna partját is, írja a Le Monde. 

Elsősorban a turisták körében népszerű városrészekre, a bevásárlóutcákra és az olyan területekre koncentrálnak, ahol nehéz biztonságos távolságot tartani. Ezen a térképen pirossal jelölték Párizs érintett részeit: 

A hatóságok két hetes türelmi időt ígérnek, de később 135 eurós büntetésre számíthatnak, akik megsértik az előírást. Az intézkedést azzal indokolták, hogy szombati adatok szerint Párizs környékén a koronavírus-tesztek 2,4 százaléka bizonyult pozitívnak, miközben az országos átlag csak 1,6 százalék. 

Augusztusban kétszer is kétezer fölötti napi új esetszámot regisztráltak Franciaországban, amire korábban csak május végén volt példa. Múlt héten kormányzati tanácsadók is figyelmeztettek, hogy nagy a valószínűsége egy második hullámnak, és Franciaország bármelyik pillanatban elveszítheti a kontrollt a járvány felett. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.