Magyarországon egyre nagyobb arányban fertőződnek meg koronavírussal a 40 év alattiak

járvány
2020 augusztus 10., 07:51

A koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált magyarok egyre nagyobb százaléka kerül ki a 40 év alatti korosztályból. A Semmelweis Egyetem közleménye szerint júliusban az érintettek 44 százaléka tartozott ide, míg április-májusban csak 15-20 százaléka.

Ezzel együtt rekordalacsony szintre csökkent a leginkább veszélyeztetett 60 év felettiek aránya a fertőzötteken belül (júliusban 17 százalék, áprilisban 59).

photo_camera Fotó: semmelweis.hu

Az egyetem szerint azért terjed most inkább a fiatalabbak körében a vírus, mert közülük sokan jártak külföldön, vagy találkoztak olyan rokonukkal, barátjukkal, kollégájukkal, aki külföldi utazásból tért haza.

A Semmelweis Egytem nem javasolja a külföldi utazást, de aki mégis kénytelen így tenni, annak azt tanácsolják, kövesse az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában gyűjtött, feldolgozott és teljesen nyilvános adatokat, mert még a zöld jelzéssel bíró országokon belül is nagy régiónkénti eltérések lehetnek.

„Ne felejtsük el, hogy a maszk használata zárt térben vagy nagyobb tömegben, és a rendszeres kézmosás továbbra is a legfontosabb óvintézkedések a vírus terjedésének megelőzésében” -írják.