Merkely Béla: Elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére

2020 augusztus 10., hétfő 13:05

A Semmelweis Egyetem rektora szerint elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetemen rektora beszél az 5000. veseátültetést bejelentő sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetem Semmelweis Szalonjában 2020. február 24-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Merkely Béla azt írta, az előző hónapban a behurcolt esetek domináltak, ki lehetett mutatni legalább a kontaktjaiknál a külföldi eredetet, de a mostani betegek egy jelentős része nem volt külföldön, és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapta meg a fertőzést. „Ez azt jelenti, hogy a közösségi térben kering” a vírus – írta.

Azt írta, rég nem tapasztaltak ilyen magas betegszámot egy hétvége alatt, mint a mostanin, ez az előzőekhez képest kb. négyszeres növekedést jelent.

Az adatok alapján a betegek száma egyértelműen nő, azaz az R érték (a vírusfertőzés reprodukciós rátája) már egy hete 1 fölött van, ami azt jelenti, hogy egy beteg átlagosan több mint egy beteget fertőz meg. A környező országokban sokszoros fertőzéseket lehet látni, és vannak olyan nemzetek, ahol Magyarországhoz képest negyvenszeres az előfordulási gyakorisága az új igazolt fertőzéseknek.