Merkely Béla: Elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Semmelweis Egyetem rektora szerint elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetemen rektora beszél az 5000. veseátültetést bejelentő sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetem Semmelweis Szalonjában 2020. február 24-én.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Merkely Béla azt írta, az előző hónapban a behurcolt esetek domináltak, ki lehetett mutatni legalább a kontaktjaiknál a külföldi eredetet, de a mostani betegek egy jelentős része nem volt külföldön, és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapta meg a fertőzést. „Ez azt jelenti, hogy a közösségi térben kering” a vírus – írta.

Azt írta, rég nem tapasztaltak ilyen magas betegszámot egy hétvége alatt, mint a mostanin, ez az előzőekhez képest kb. négyszeres növekedést jelent.

Az adatok alapján a betegek száma egyértelműen nő, azaz az R érték (a vírusfertőzés reprodukciós rátája) már egy hete 1 fölött van, ami azt jelenti, hogy egy beteg átlagosan több mint egy beteget fertőz meg. A környező országokban sokszoros fertőzéseket lehet látni, és vannak olyan nemzetek, ahol Magyarországhoz képest negyvenszeres az előfordulási gyakorisága az új igazolt fertőzéseknek.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!